Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Masna kosa

ZAŠTO SE KOSA MASTI I KAKO PROTIV TOGA?

Masna kosa je težak protivnik. Mnogo ljudi, žena i muškaraca, ratuje sa tim problemom. Operu kosu, ali već par sati kasnije ona je slepljena, izgleda kao da je prljava i zalivena motornim uljem. Za početak, nije kosa masna nego je nauljena, ili zamašćena. Dok neko zaista ni na dan ne može da bude na miru, poneko se provlači danima bez šamponiranja. Žrtve uporno pokušavaju da se "izleče," a srećnici i srećnice mogu da se operu čime god i da opet ne budu slepljeni. Očigledno je da su na delu biologija, odnosno genetika. Pa da vidimo, za početak, šta je to što nekome masti kosu.  

Snimak izbliza mlade žene koja češlja slepljenu, masnu kosu

NIJE ZNOJ, NIJE MAST, NEGO ULJE IZ PORA

Jasno je da će kosa svakome postati slepljena ako se mnogo znoji. Negde gde je toplo i vlažno, ako vežba ili zbog anksioznosti. Ali to nije to. Znojenje je nešto drugo i  prosto šamponiranje uklanja taj izgled. Problem prave lojne žlezde u skalpu. One su zadužene za lučenje ulja čija je funkcija zaštita kože. Kada se aktivnost tih žlezda poveća, koža skalpa postaje nauljena, a samim tim i vlasi, odnosno kosa. Na to ne može da se utiče – prosto, genetika nekog osudi da se rodi sa preterano aktivnim lojnim žlezdama.

Može se, međutim, delovati da se efekat svega toga umanji i da se proredi potreba za šamponiranjem koje, s jedne strane očisti kosu od ulja, ali s druge strane isuši kožu i dodatno podstiče izlučivanje ulja. Isto tako, na samom kraju pogledaćemo šta treba i šta ne treba činiti da bi kosa što duže ostala slobodna i neslepljena.

Jedna od stvari je ispravno pranje kose, dobro izabranim preparatima. Pošto, kako već rekosmo, prečesto šamponiranje nije dobro, treba se pobrinuti da svako pranje bude kako treba. Barem jednom u desetak dana posle uobičajenog, može da se upotrebi šampon za dubinsko pranje, poput Revlonovog Restart Balance Soothing Cleanser. To će detaljno ošistiti vlasi, skalp i pore od prašine, ulja, naslaga kozmetike, mrtvih ćelija i svega drugog što slepljuje i prlja i istovremeno umiriti kožu skalpa.  Mlada žena frustriranog izraza lica sa prstima na kosi, vidljiva gornja polovina lica i glave

Ima i jedan mali trik. Ubacite "suvi" šampon između dva pranja. Upotrebite ga pažljivo prema uputstvu i sigurno ćete za dan odložiti redovno pranje/šamponiranje. Sećate se? Pranje skida masne naslage, ali suši kožu i stimuliše lučenje žlezda, pa tako u krug. Suvo pranje slobodno može da se ubaci pre nego što kosa postane vidljivo zaprljana i slepljena. Za to možemo da preporučimo Revlonov ili Alternin My Hair.My Canvas šampon za suvo pranje.

Dodatnu zaštitu od prljanja kose, za taj dan više između pranja, možete da dobijete i Revlonovim MAGNET ANTI POLLUTION DAILY SHIELD-om u spreju koji se ne ispira. Slobodno nanesite i Magnet zaštitnu masku na vlažnu kosu posle pranja koja se ispira par minuta kasnije. Maska zatvara omotač vlasi, kutikulu, i sprečava da se između ljuspi hvataju čestice prljavštine iz vazduha. Za dubinsko čišćenje, upotrebite micelarni preparat iz iste linije. Osim zaštite i čišćenja, oba proizvoda čine kosu glatkom i svilenkastom.

BAREM ŠEST STVARI ZA URADITI ILI IZBEGAVATI

Neke stvari koje radimo podstiču zamašćivanje kose. Izbegavanje tih postupaka deo je okršaja za dan više bez šamponiranja. Ovo su neke od čestih navika koje mogu da pogoršaju, čak i izazovu zamašćivanje kose. Razmislite, možda ponešto od ovoga možete da prepoznate:   Snimak izbliza plan ženskih prstiju provučenih kroz slepljenu, masnu kosu

1. Dodirivanje?

Neko gricka nokte, neko se stalno češka, po nosu, iza uveta, po vratu... Poneko, pak, stalno dodiruje svoju kosu.  Dosada, nervozni tik, nesigurnost, šta god da je razlog - pokušajte svesno da prekinete tu naviku.

2. Pranje?

Kako reagujemo na masnu kosu? Pranjem. Svakodnevnim šamponiranjem, međutim, skidamo svo prirodno ulje sa skalpa, koje onda reaguje jačim lučenjem. Vidite hoće li biti promene nabolje ako kosu budete prali najčešće svaki drugi dan. Ubacite i ono suvo pranje.

3. Kondicioner?

Kondicioner treba da odgovara vašem tipu kose, količina i način upotrebe. Pogrešan proizvod će vam dodatno slepljivati kosu. Svaki treba dobro da se ispere. Konačno, nemojte zalivati glavu kondicionerom urtljavajte ga u krajeve, ne u skalp.

4. Četkanje?

Preterano četkanje može da podstakne lučenje ulja. Pri četkanju fokusirajte se na zamršene krajeve i nemojte se opsesivno četkati. Naravno, uverite se da vam je četka sterilna – vremenom se na njoj stvaraju naslage svega što skidaju sa kose, od mrtvih ćelija, preko prašine, do naslaga preparata za stilizovanje i, naravno otpalih vlasi. Možda masnih, sa koje se ulje prenosi na one što su još na glavi. Redovno čistite i sterilišite četku.

5. Kozmetika?

Konsultujte se sa stručnim frizerom, eventualno dermatologom, o kozmetici za kosu koju koristite. Može biti vrhunska, ali ako je pogrešna, nije za vas. Obećanje "sjajne kose" i "hidratacije" možda je namenjeno onima sa suvljom i poroznom, matiranom kosom.

6. Naslage?

Stilizovanje i prečesto pranje može da rezultira naslagama i zapušenjem pora skalpa. Ako redovno koristite sredstva protiv zamašćivanja kose, ubacite 3-4 puta mesečno šampon za dubinsko pranje i/ili eksfolijaciju. Skidanje naslaga svakako je korisno - otvora pore, temeljno čisti i smanjuje učestalost pranja, odnosno šamponiranja.

Ako ne uspevate da rešite ili ublažite problem zamašćene kose i mislite da treba da isprobate neku novu kozmetiku, pitajte nas na saveti@vsdtrade.com. Odgovorićemo odmah savetom ili ćemo vas uputiti na nekog od naših partnera frizera.

 

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam