Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Pravilno pranje kose

 

POČASTITE SVOJU KOSU PRAVILNIM PRANJEM I NEGOM – VRATIĆE VAM SJAJEM

Pranje kose, prosta stvar. Utrčimo pod tuš, nakvasimo kosu, istresemo šaku šampona, istrljamo. Ako treba da se rasčešlja – a uz suvu, oštećenu i izgužvanu kosu treba - još šaka kondicionera i pređemo na telo. E, nije baš tako. Nauka o nezi kose konačno je uhvatila korak sa mnogo duže razvijanim istraživanjima o nezi kože, tako da danas mnogo više znamo o čuvanju zdravlja, a time i lepote kose. Imamo i mnogo preciznije, bolje preparate i kozmetiku za održavanje i oporavak vlasi.

Ne radi se, pritom, o komplikovanim zahtevima, već o malom prilagođavanju u odnosu na navike preuzete iz prethodnih decenija. Odvojte 20-30 minuta po pranju za svoju kosu. Odvojite još pola sata jednom u nekoliko meseci da se kod svog frizera ili kod stručnjaka u VSD Trade raspitate šta baš vašoj kosi treba da bude zdrava i lepa. Luksuzna.

 

LUKSUZ MOŽE BITI I BRIGA O SEBI. O SVOJOJ KOSI

Danas svi žurimo. Trenuci posvećeni sebi doslovno su postali luksuz. Odlazak u wellness, na odmor… U vremenima u kojima živimo, mnogima je i to nedostižno. Problem su vreme ili novac. Prečesto i jedno i drugo. Utoliko pre treba sebi da otvorimo vrata svakoj vrsti luksuza. To ne mora da bude ni skupo, ni vremenski zahtevno.

fotografija devojke u bade mantilu u kupatilu

Kada sednemo da jedemo kod kuće, neka to ne bude sa krila i ispred televizora ili sa telefonom u šaci. Ako prijatelji navraćaju na malo druženja, razgrnite malo obaveze u stranu i dajte sebi malo nasmejanog vremena. Makar umorni, pođite na taj dnevni izlet sa partnerom, u šetnju sa decom – isplati se. A kada pođete pod tuš, kosi posvetite isto onoliko pažnje koliko i koži.

Setite se da vidite umor na licu kada se pogledate u ogledalo posle niza napornih dana. Već decenijama se zna da kožu oporavljate masažnim umivanjem toplom vodom, za otvaranje pora i čišćenje. Zatim ide hladno umivanje, za zatvaranje pora i zatezanje potkožnog tkiva.

Naučnici su odavno otkrili da kosi prija sličan tretman. Šamponirajte je dva puta, što toplijom vodom, uz snažnu masažu kože glave. Koristite jagodice prstiju, ne velike površine – tako je pritisak veći, što podstiče cirukalciju. Kao i sa masažom, ne valja preterivari sa pritiskom. Dakle snažno, ali ne prejako. Strpljivo masirajte svaki kvadratni milimetar kože pod kosom. Pritom, to nije bitno samo zbog kože i sloja ispod nje.

krupan kadar ruku kako šamponiraju šatirano plavu kosu

VLAS (NI)JE MRTVA STVAR, VEĆ NEŠTO ŠTO ZAHTEVA NEGU. I UZVRAĆA

Koža, kosa i nokti nisu mrtvi. Dobro, možda jesu oni delovi koje vidimo, barem prema definiciji dermatologa. Ali čak i taj površinski sloj reaguje na negu. Uostalom, i automobil duže traje i lepše izgleda kada se o laku vodi računa. Što se kose, zapravo vlasi tiče, ona nije nekakva stabljika zabodena u kožu. Njena struktura je kompleksna i hemijski i anatomski. Bez zalaska u mnogo detalja: koren vlasi smešten je u folikuli. Vlas izbija kroz lojnu žlezdu i poru u koži. Mnogo vlasi, naravno, čini kosu.

Folikula, koren, aktivnost lojnih žlezda i ugao pod kojim vlasi izbijaju, sve to skupa određuje kako će kosa da izgleda. Mehanički pravilno pranje kose stvara uslove za zdrave žive delove vlasi i čistoću. Ono jeste uslov, ali nije dovoljno. Ponovo, ni sama vlas nije prost, tanak valjak. Spolja se nalazi kutikula, ljuspast sloj koji štiti korteks, sloj koji vlasi daje čvrstinu i boju, a u samom srcu je medula. Integritet unutrašnjeg dela vlasi održava međućelijski cement.

Konačno, da se vratimo na pranje kose. Uprošćeno objašnjenje o građi vlasi ujedno je objašnjenje – zbog čega kosa mora da se pere ispravno, mehanički i sa tretmanom. Topla voda širi ljuspice kutikule, omotača vlasi. Sada je potrebno šamponiranje, s tim da šampon treba da prodre u dubinu vlasi i snabde je onim što joj je potrebno da ostane ili postane zdrava, elastična, sjajna i naravno, lepa.

Šamponi sa polica u supermarketima retko sadrže aktivne supstance neophodne za proces ishrane kompletne vlasi. To obezbeđuju medicinski provereni šamponi, uz ispravno nanošenje. Snažan pritisak jagodicama prstiju, dakle, ne masira samo kožu, nego i samu vlas i utrljava aktivne supstance šampona kroz kutikulu. Bitno je i odmeravanje količine šampona – premalo ne obavlja posao, previše se teško ispere i slepljuje vlasi u kosu masnog, umornog izgleda.

 

PAŽLJIVO BIRANJE ŠAMPONA, KONDICIONERA I MASKE DAJE REZULTAT. SJAJNU KOSU

Profesionalni šamponi, poput Olaplex 4, često imaju pumpicu, odnosno dozer. Za kratku kosu, jedan stisak. Srednja – dva, i duga kosa tri stiska. Posle nanošenja na celu kosu i masiranja, a to sve ne treba da traje manje od pet minuta, kosu bi trebalo dobro isprati toplom vodom. Ispiranje posle oba šamponiranja mora da bude temeljno.

krupan kadar u kupatilu i ruka koja ide ka Olaplex šamponu i kondicioneru

Posle drugog šampona, kosi su potrebni kondicioner ili maska. I to zahteva još samo malo pažnje i vremena. Pre poslednjeg tretmana, višak vode pokupite laganim trljanjem peškirom, pa tek onda nanesite kondicioner, možda, ako želite zaista da častite svoju kosu, ovaj Alternin za lakše raščešljavanje. Maska, naprimer ova hidro-nutritivna iz linije Revlon Professional, sadrži znatno više aktivnih sastojaka i snažnije je koncentrovana. Maske dubinski tretira vlasi zamršene i oštećene kose, ali poput kondicionera, i olakšava razmrsivanje kose.

Još jedan mali tip: kondicioner ili masku ne nabacujte na kosu, jer slepićete je na skalp. Pravilno je početi od sredine vlasi i ići prema krajevima i zatim rasčešljati kosu, da se nanos rasporedi duž cele vlasi. Kondicioner može da se ispere odmah posle toga, maska treba da stoji barem pet minuta, a može i duže. U nekim slučajevima potrebno je da je ostavite duže, da kosa upije terapijske sastojke – ali to proverite u uputstvu ili sa frizerom.

Ispiranje je korisnije ukoliko je voda hladna. Ne ledena, samo hladna, da se kutikule ponovo zatvore oko sveže ishranjenih korteksa i medule, a vlasi glatke, elastične i sjajne. Opranu i tretiranu kosu ne trljajte peškirom, da se vlasi iznova ne oštete i ne umrse. Dovoljno je tapkanjem da pokupite višak vode, zatim umotajte kosu u peškir i ostavite je nekoliko minuta da se upije još vlage.

Prema potrebi i želji, tada nanosite neispirajući kondicioner, obično u spreju. Možda i neki od seruma ili sredstvo za zaštitu kose od visoke temperature, ako predstoji peglanje ili sušenje fenom.

 

fotografija žene koja drži ruku na bradi i obmotana je u peškir sa puštenom kosom

PRE SVEGA, RASPITAJTE SE ŠTA BAŠ VAŠOJ KOSI TREBA 

Pre svega, međutim, idealno bi bilo da se raspitate kod svog frizera o svojoj kosi i saznate koji tretman joj odgovara. Koji šampon, koji kondicioner, maska i druga zaštita. Pogledajte i edukativne klipove na VSD Trade kanalu na YouTube. A profesionalne preparate za kompletnu negu kose u sopstvenoj režiji možete kupiti od svog frizera ili u online prodavnici VSD Trade. Prema preporuci ili vašoj želji, to mogu biti proizvodi neke od linija Revlon Professional za negu kose ili  ekskluzivnih brendova Alterna i Olaplex, dva vrhunska brenda čiji je kompletan asortiman posvećen isključivo nezi vlasi i kose.

Naravno, i u VSD Trade voljni smo da odgovorimo direktno na svaku upit i, prema želji, da posavetujemo. Slobodno nas kontaktirajte na saveti@vsdtrade.com

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam