Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Farbana kosa

DESET SAVETA ZA ODRŽAVANJE BOJE

Dugo ste lutali i konačno ste je pronašli – baš tu boju kose. Boja se slaže, tonovi je savršeno naglašavaju i divno vam je kad se vidite u ogledalu. Ali, naravno, znate da se boja menja. Vremenom gubi sjaj i živost. To je neizbežna posledica mnogih faktora na samu kosu. Zračenje jakog sunca, zima, isušen vazduh u grejanim prostorijama, pranje, feniranje, češljanje... Jasno je da se boja ne može održati večno. Ima, međutim, niz stvari kojima možete da joj produžite vek.

Fotografija devojke sa crvenom kovrdžavom kosom

Hajde da prvo pogledamo zašto kosa gubi boju. Svi gore navedeni, ali i mnogi drugi uticaji, oštećuju vlas. Razmak između ljuspi površinskog sloja, kutikule, raste i vlas postaje porozna. U unutrašnjost, zapravo u korteks, prodire voda i isto tako lako izlazi. Naravno, sa vodom izlazi i pigment koji daje boju. Najpodložnije ovom fenomenu su crvena, bakarna i bordo, odnosno njihovi derivati, ali i sve druge boje vremenom popuštaju zbog ispiranja pigmenta iz vlasi, to jest, kose. Sada da vidimo šta naši frizeri predlažu da preduzmete da taj proces usporite.

1. Ne šamponirajte kosu odmah posle farbanja

Pokušajte da ne perete kosu šamponom 24 sata posle farbanja. Dajte boji priliku da se slegne u vlasi. Ako vam nešto baš zaprlja kosu – naprimer, ako ste se zatekli iza nekog prastarog autobusa koji je baš tada izbacio oblak guste čađi – možete je isprati hladnjikavom vodom. Skalp samo izmasirajte vrhovima prstiju da skinete, eto, neka bude ta čađ. Hladna voda neće bitnije otvoriti kutikulu i boja ostaje u korteksu.

2. Izbegavajte pretoplu vodu

Došli su hladni dani. Kome ne prija da se ubaci pod tuš i da se nekako ugreje do kostiju. Pa i kada je leto, jasno je da vruća voda najbolje spira znoj i naslage prljavštine od zagađenog vazduha, opušta umorne mišiće i odnosi umor. Da, ali vrela voda isto otvara kutikulu i odnosi pigment. Ako ne možete bez vrele vode, zaštitite kosu kapom.

3. Proverite šampon i promenite ako ne valja

Moguće je da nešto od kozmetike za kosu na koju ste navikli skraćuje vek boje. Naglasak nije na jeftinom ili skupom proizvodu, nego na sastavu. Bitno je da šampon ili kondicioner ne sadrži štetne materije, poput deterdženta, alkohola i sulfata. Možda lepo peni, ali šampon sa tim sastojcima ubrzano uklanja boju iz kose. Pre kupovine, proverite etiketu i produžite život svojoj boji.

4. Proredite šamponiranje i birajte preparate

Svakodnevno šamponiranje osim prljavštine uklanja i zaštitne prirodne naslage sa kose i skalpa. Ako detaljno perete kosu svaki drugi dan, nije verovatno da će stići da se zaprlja i zamasti, a boja će duže da ostane gde joj je mesto. Uz to, izaberite kozmetiku specifično pripremljenu za bojenu kosu i kosu vašeg tipa. Mogu da se preporuče i naizmenični tretmani – jednom za održavanje boje, a naredni put za negu kose.

Fotografija devojke sa dvobojnom kosom koja se preliva iz plave u ciklamu

Naprimer, za zadržavanje živahne boje upotrebite Revlon Professional ProYou šampon i ProYou kondicionerom. Eventualno probajte i neki od Nutri Color Filtera za farbanu ili blajhanu kosu za neobičnu, upadljivu nijansu. A naredni put, uzmite Alterna šampon, kondicioner i serum koji će ishraniti vlas i zatvoriti kutikulu, “zaključavajući” unutra i boju.

6. Perut može da bude problem

Za kontrolu PERUTI postoje posebni šamponi. Treba znati da takvi šamponi skidaju boju i čak mogu da je promene. I neke druge vrste namenskih šampona negativno utiču na boju. Najbolje je da se raspitate kod svog frizera pre farbanja.

7. Pravilno Perite kosu, isterajte naslage, ne boju

O ovome smo već pisali, ali da dodamo jedan mali, konkretan tip baš na ovu temu. Kada perete kosu, ne trljajte previše sredinu i vrh vlasi. Koncentrišite pritisak prstiju na skalp i koren. Tu je i najpotrebnije zbog načina stvaranja naslaga, a tamo gde je i inače manje bitno ubrzano odnosi i boju.

Fotografija devojke sa plavo kosom

8. Negujte kosu, sačuvajte i nju i boju

Zdrava kosa u sebi zadržava vlagu, samim tim i pigment. O oštećenoj kosi i terapiji isto smo već pisali i ista pravila važe za farbanu kosu. Boja se duže zadržava u zdravoj vlasi.

9. Sorry: i sunce i vrućina smetaju

Ako za stilizovanje koristite toplotu – fen, viklere, peglu – i volite sunce, znajte da sve to ubija boju. To je cena jednog dela izgleda i uživanja i sami to morate da balansirate. Posledice možete da ublažite nanošenjem Olaplex 7 ulja na sredinu i krajeve i lagano rasčešljavanje za ravnomeran nanos.

10. Hlor u bazenu ubija bakterije... i boju

Hlor u bazenima nas štiti od zaraze, ali istovremeno izbleđuje kosu. Efekat može da se ublaži miksom kondicionera i vode za utrljvanje pre i posle skoka u vodu.

Ukoliko imate neko pitanje o farbanoj kosi, a možda i o bilo čemu drugom vezanom za kosu, pošaljite nam na saveti@vsdtrade.com i odgovorićemo najbrže što možemo.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam