Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Uz 8. mart: I kosa je simbol slobode

 

Naša kosa predstavlja našu ličnost, način razmišljanja i uverenja. Žene su vekovima morale da igraju različite uloge prilagođavajući frizuru. Kao važan deo našeg identiteta, kosa odražava lični stil i predstavlja nas drugima.

Od promena kroz vekove, do promena u sekundi

U starom Egiptu žene su svoju kosu ulepšavale kitnjastim ukrasima. One iz viših slojeva društva nosile su cveće i trake za kosu ili kompleksne perike. Duga kosa je bila obavezna kod odraslih žena, dok su devojčicama brijali glave. Kana je bila u širokoj upotrebi, jer njom su i pre nekoliko hiljada godina žene prikrivale sede.

Grci su kosu shvatali kao izvor života. Ne samo da su Grkinje u antičko doba negovale dugu kosu, već su je prinosili i kao žrtvu bogovima. Za farbanje su koristile kanu i pepeo, a arheološki nalazi ukazuju i  da su određenim alatkama ispravljale i uvijale kosu.

U srednjem veku, perike su izašle iz mode po diktatu crkve, koja je neblagonaklono gledala na sve izraze taštine, ali ih je renesansa vratila na velika vrata. U XVIII veku žene iz viših slojeva društva su nosile bogato ukrašavane perike od kojih je svaka bila malo remek-delo frizure. Neke su na sebi imale minijature nameštaja, muzičkih instrumenata, pa čak i kaveza sa živim pticama.

Industrijska i društvena revolucija XIX veka je ubrzala život, a trendovi su se menjali kao na filmskoj traci. Od buntovno kratkih frizura iz 1920-ih godina prošlog veka do moptopova Bitlsa i ogromnih afro frizura koje 70-ih, žene su tražile i pronalazile bezbroj načina da se izraze frizurom. 

Šta je kosa nekada pričala, a šta danas?

Duboka, lična veza između kose i samopoštovanja žene očigledna je kroz istoriju, filozofiju, pa i religiju. Šta je sve konkretno kosa kroz istoriju predstavljala ženi?

  • Ženstvenost. Istorija pokazuje da se kosa uvek smatrala simbolom ženstvenosti. Osim kada je ženstvenost bila zabranjena. Kad god je to sputavanje popuštalo, ženstvenost je izlazila na videlo. Žene su često i kažnjavane uklanjanjem kose za ovaj ili onaj prestup, češće moralni nego zakonski.  

  • Identitet. Sasvim je razumljivo što žene svoju kosu doživljavaju kao « krunu slave », budući da ova fraza datira iz biblijskih vremena. Bujna ženska kosa smatrana je njenom « slavom », a svaka žena koja se molila nepokrivene glave bila je osramoćena jer je identifikovana sa onom čija je glava obrijana. Negativne implikacije “gole” ženske glave, odnosno bez kose, očigledne su i u današnjem društvu, gde se obrijana glava vezuje za određene kulturne i umetničke, uglavnom avangardne grupe ili folklorno nasleđe u određenim delovima sveta.

  • Sloboda i lepota. Ledi Godiva je gola prošla kroz masu u XIII veku, demonstrirajući protiv poreza i postala instant heroina običnih ljudi. Slika dame koja jaše konja tela sakrivenog samo dugom kosom postala je simbol lepote i građanske slobode.

  • Oslobođenje. Pedesetih godina prošlog veka u Kini su favorizovane kraće frizure ispod ušiju. Ova jednostavna frizura nazvana je “frizurom oslobođenja” jer je predstavljala simbol žena koje preuzimaju kontrolu nad sopstvenim životom.

  • Frizura žene je kroz istoriju slala signal zdravlja, bogatstva i statusa, često uz brojne dodatke i ukrase, boje, ekstenzije ili perike. Trendovi se menjaju, ali u suštini ljudi se milenijumima izražavaju kosom.

    Nekada je kosa, posebno ženama bila poput lične karte: na prvi pogled je identifikovala stalež, bogatstvo, bračni status, godine i još mnogo toga. Doduše, ponegde joj je to i danas funkcija.

    U ovom našem delu sveta, kosa žene danas je uglavnom odraz ličnog stila. Koristimo dostupne tehnike i preparate, ponekad i trikove, u kreiranju stila koji najbolje nas predstavlja onako kako mi želimo da se predstavimo. 

 

 

 

 

Borba za sopstveni stil je borba za sopstvenu slobodu!

Mnogo se žena borilo protiv dogme i sputavajuće tradicije. Mnoge su zbog toga trpele osudu, poniženje, pa su čak i davale život da osvoje i odbrane pravo da se oblače kako žele, da biraju partnera i političke predstavnike, pa i da stilizuju svoju sopstvenu kosu.

Barem na današnji dan treba da ih se setimo, onih koje je istorija upamtila i bezbroj  bezimenih, i zahvalimo im što imamo slobodu koju imamo.

 

Srećan vam 8. Mart!

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam