Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Frizerski pojmovnik

 

 

Koliko ste puta dosad čuli frazu da neki šampon “ne sadrži parabene i sulfate?“ A šta je “frizz efekat?“ Ako i ne znate baš tačno, iz konteksta uglavnom možete da zaključite radi li se o nečemu što je dobro ili loše, poželjno ili nepoželjno. Takvih, mnogima nejasnih pojmova u frizerskom žargonu i marketingu ima podosta. Uglavnom, međutim, nalećemo na njih kada nikog nema da pitamo. Pa, da se pozabavimo takvim, čestim pojmovima koje čujete u salonu ili pročitate na deklaraciji nekog proizvoda. Ne morate biti ekspert, ali treba da znate šta stavljate na kosu, odnosno šta se sa njom dešava. Ilustrovani prikaz folikula dlake

 

Vlasi i kosa

Kutikula – spoljni sloj vlasi, koji joj daje čvrstinu i štiti od spoljnih uticaja. Nije povezano sa bojom kose.

Folikul – suštinski koren vlasi, usađen u skalp. Vlas izrasta iz folikula.

Disulfidne veze –hemijske veze u vlasima koje određuju njihovu teksturu - što je više disulfidnih veza u kosi, to je kosa kovrdžavija.

Frizz – sitno neželjeno kovrdžanje kose. Može da se javi pri velikoj vlažnosti vazduha, češljanju i uopšte uz oštećenja kose.

Rascvetali krajevi – kada se vlas na vrhu uzdužno rascepi, kažemo da se rascvetala. Deo vlasi koji vidimo je neživ, poput nokta i vremenom se oštećuje. Stoga je oštećenju najskloniji njen najstariji deo, dakle vrh. Nega može da odloži rascvetavanje vlasi, ali kada se pojavi, nema rešenja osim skraćivanja do zdravog dela. Ženska ruka koja drži pramen kose sa rascvetalim krajevima

Porozna vlas – kada se tretira – hemikalijama, toplotom, mehanički ili ošteti vremenom, kutikula izgubi izolacionu funkciju. Dozvoljava da voda prodre u unutrašnjost i ispere sadržaj, pa i pigment. Vlas gubi sjaj i elastičnost.

Zagladjena kosa – vlasi koje su maksimalno hidrirane, regenerisane i imaju gladak izgled i teksturu. Može se odnositi na ravnu kosu koja je kao fenirana, ili pak za kovrdžavu gde svaka vlas ima svoje mesto.

 

 

Preparati za negu

Parabeni – česti konzervansi u kozmetici: baktericidi i antimikotici sprečavaju rast bakterija i gljivica u hranljivom sadržaju, ali mogu biti štetni po kosu i kožu.

Sulfati – decenijama onaj sastojak šampona koji dubinski čisti kosu i peni, ali je štetan i stoga ih kozmetička industrija izbacuje. Nalaze se i u proizvodima za čišćenje domaćinstva. Devojka koja prilikom pranja kose nanosi ljubičasti šampon

Ftalati – često deo laka za kosu, regeneratora i šampona koji kao gel drže ostale sastojke u stanju za lako nanošenje.

Kavijar – ikra jesetre, inače i delikates. Ekstrakt kavijara kosi daje elastičnost, sjaj i rehidrira je. Istovremeno štiti kosu od spoljnih uticaja, a time i od starenja. 

Krupan kadar kavijara u kašičiciBotanički kavijar – poznat i kao zeleni kavijar ili veganski kavijar, dobija se od alge iz Indijskog okeana, oko Filipina, Polinezije i Japana. Veganski proizvod koji hidrira kosu i pomaže joj da zadrži vlagu unutar vlasi, a time i boju i elastičnost.

Plavi šampon – šampon sa plavim pigmentom za neutralisanje neželjenih bakarnih tonova pri posvetljivanju kose.

Ljubičasti šampon – šampon sa ljubičastim pigmentom za neutralisanje neželjenog žutog (toplog) tona farbane kose.

Tretmani

Permanentna farba – boja koja menja prirodni pigment kose. U procesu se otvara kutikula, ispira prirodni i ubacuje željeni pigment.

Vremenom bledi, pa zahteva osvežavanje.

Polupermanentna farba – nanosi se kao manje agresivan ili intenzivan tretman, ne prodire u strukturu vlasi i stoga kraće traje.

U proseku potpuno se ispira iz kose posle oko 24 šamponiranja. Nanošenje farbe na kosu klijenta u frizerskom salonu

Toniranje – tretman za farbanu kosu koji smanjuje kontrast između nijansi i čini prelaze prirodnijim. 

Blajhanje – agresivan hemijski proces koji uklanja prirodni pigment kose. Može da bude samostalan i  deo pripreme za farbanje kose radi dobijanja najsvetlijih nijansi. 

Mini-val – tretman agresivnim hemikalijama koji menja strukturu vlasi i kovrdža je. Ne preporučuje se osobama sa poroznom i oštećenom kosom.

 

To su neki od tih izraza: srećemo ih, a barem ponekad ne znamo šta tačno znače. Sasvim sigurno nisu svi tu. Rado bismo čuli i od vas: pitajte nas, na saveti@vsdtrade.com, o nekom vama nejasnom izrazu ili nepoznatom proizvodu iz razgovora o kosi.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam