Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Kundalini

 

Reč “kundalini” na Sanskritu znači “uvijen kao zmija” i odnosi se na energiju koja se skuplja u donjem delu kičme. Ta se energija oslobađa kroz meditaciju, tehnike disanja i jogu.

Ona potom putuje uz kičmu do glave, aktivirajući sedam čakri. Ali nije tako jednostavno – telo se mora pripremiti za otpuštanje svog moćnog energetskog naboja.

Zato pred meditaciju i vežbe joge čovek mora da zagreje kičmu. Ako se vežbe rade u grupi, čas se započinje pevanjem određenih bajalica i mantri. Devojka koja meditira u turskom sedu i gleda ka suncu kroz palme
Smatra se da Kundalini joga datira do 500-1000 godina p. n. e. iz Nepala. U modernom svetu je počela da se praktikuje 1969. godine, kada ju je na Zapad preneo jogi Bažan.


Joginsko shvatanje malja i kose


Dlaka raste skoro svuda po ljudskom telu. Po Kundalini jogijima, njena svrha je da privuče energiju i da zaštiti taj deo tela.

Kao dokaz ističu da je dlaka najbujnija u predelu bitnih žlezda – ispod pazuha,  obrve i sl.

Stoga se briga o dlaci, naročito o kosi (koja štiti sedište sedme čakre) smatra važnim, svečanim ritualom koliko i sastavnim delom lične higijene.
Naime, veruje se da kosa održava elektromagnetno polje tela – praktično, da svaka dlaka predstavlja antenu za auru.

Najbolje deluje kada je kosa puštena ili vezana u vrstu visoke punđe zvanu “riši čvor”. Šiške ne dolaze u obzir.

Crno zlatni Gong koga drži čovekPo ovom učenju, one sprečavaju Sunčevu svetlost da dođe do pinealne žlezde, u mnogim kulturama poznatije kao “treće oko”.
Zašto onda muškarci imaju bradu, a žene ne? Veruje se da se u bradi nalazi živac koji kontroliše Mesec i da se iz brade svakodnevno oslobađa velika količina energije.

Žene su bolje povezane sa Mesecom, te lakše kontrolišu tu moćnu energiju. S druge strane, za muški nervni sistem je to previše i zato imaju bradu kao zaštitu. 

 


Nega kose


Postoje stroga pravila i načela nege kose koja slede Kundalini jogini današnjice. To su:Sangejzing
1.      Kosa se češlja po pet minuta ujutru i uveče.
2.      Koristi se isključivo drveni češalj ili četka od prirodnih materijala. To neutrališe statički elektricitet i ravnomerno razmazuje prirodna ulja.
3.      Češljanje se preporučuje u svakoj prilici u kojoj vam je potrebno da se opustite ili, pak, da se napunite energijom. Ako je cilj opuštanje, češljajte je nadole. Ako se spremate za neki poduhvat i želite da prizovete snagu, češljajte odozdo nagore.  
4.      Pred tuširanje koristite aromatično ulje za masažu – preporučuje se bademovo ulje – i temeljno izmasirajte glavu.
5.      Odvežite kosu i sunčajte je barem jednom nedeljno. Tako ćete uneti sav potreban vitamin D. Naravno, ne zaboravite da zaštitite kožu od sunca. I najiskusniji jogiji koriste zaštitni faktor.
6.      Jeste li se ikada zapitali zašto jogiji nose dugu kosu, i, u slučaju muškaraca, bujnu bradu?

Devojka koja meditira na zelenoj površiniMožda najvažniji princip sa ovog spiska jeste puštanje kose. Smatra se da prirodna, dugačka kosa funkcioniše kao energetski filter i štit. 
Ukoliko želite da saznate više o tome kako živi jedan savremen jogi, pogledajte ovaj sajt
.

   
 

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam