Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Kosa u trudnoći

KOSA U TRUDNOĆI I PO POROĐAJU

Svaka trudnoća je jedinstvena. Jeste, ali ipak sve imaju neke dodirne tačke. Trudnoću nazivamo i drugim stanjem jer to zaista jeste. Promene su ogromne i sve ih diktiraju hormoni. Zbog njih mnoge trudnice prekomerno dobiju na težini, neke trpe promene na koži, druge pate od zadržavanja vode u telu i oticanja zglobova. Promene u trudnoći, naravno, ne zaobilaze ni kosu. Šta se sa njom sve dešava tokom trudnoće i posle nje? I šta trudnice i porodilje mogu bezbedno da rade sa kosom? Trudnica duge plave kose sa sitnim kovrdžama u letnjoj haljini

Kosa postaje gušća u trudnoći...

Tako je, žene tokom trudnoće imaju gušću kosu nego inače. Svaka dlaka na telu ima životni ciklus koji traje mesecima. Sastoji se iz tri faze – rasta, prelaza i takozvanog mirovanja. Dlaka potom otpada, a umesto nje niče nova. Ženama u proseku otpadne stotinak dlaka dnevno. 

Međutim, intenzivno lučenje estrogena i androgena produžava fazu rasta. To znači da se vlas duže zadržava na glavi, ređe opada i samim tim kosa dobija na gustini. To obično počinje u petnaestoj nedelji (četvrtom mesecu) trudnoće i može trajati do četvrog meseca nakon porođaja.

... Ali se posle porođaja vraća na svoje.

U četvrtom mesecu nakon porođaja kosa naglo počinje da opada. Nema razloga za brigu, to je potpuno normalna pojava. Kako se organizam posle porođaja vraća u normalno – ono, „prvo stanje“ – i kako se nivo estrogena povlači, tako se i životni ciklus vlasi vraća prirodnom tempu.

S druge strane, ako kosa trudnici počne vidno da opada više, to može da upozori na hormonalni disbalans, odnosno manjak estrogena. Ukoliko to uočite, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom.

Iskustvo govori da se mnoge porodilje žale na gubitak kose. Naši frizeri im predlažu Revlon Professional Densi Pro i Re/Start za povećanje volumena.

A ukoliko svoju kosu žele da časte najluksuznijim preparatima na tržištu - koji pritom ne sadrže niti jedan štetan sastojak - preporučujemo Alterna proizvode za povećanje volumena iz linije Caviar i Canvas.

Trudnica kraće puštene kose na plaži Trudnoća može da promeni i tip kose

Trudnoća je srećno stanje. Naravno, tegobe su stvarne, ali usputne neželjene pojave treba minimalizovati ishranom i pravilnim ponašanjem. Neke pojave uz trudnoću mogu da budu i zabavne. Estrogen utiče ne samo na gustinu kose, već i na njenu teksturu. On doslovno menja oblik folikula, korena dlake. Oblik folikule određuje oblik vlasi, a time i određuje hoće li biti ravna, talasasta ili kovrdžava, trudnoća može da vam donese promenu frizure koju obično naručujete od svog frizera. Dešava se da se trudnicama kovrdžava kosa postane ravna i, naravno, obratno.

Bili oduševljeni promenom ili ne, traje samo oko tih devet meseci. Po porođaju sve se vraća na staro.

Boja kose u trudnoći

Melanin je hormon koji određuje boju kože i kose. Poput estrogena, telo trudnice ga luči pojačano i time može da izazove promene u pigmentaciji. Oko devet od 10 trudnica ima takozvanu  hiperpigmentaciju kože. Drugim rečima, koža može spontano da im potamni. Nešto ređa je hiperpigmentacija kose. Snažan porast nivoa melanina može da utiče na zatamnjenje kose. U tom slučaju, promena može da se zadrži i do dve godine posle porođaja.

S druge strane, moguća je i kudikamo manje prijatna promena. Trudna žena može da primeti izbijanje sedih dlaka. To se pripisuje ishrani, odnosno manjku vitamina B12, D i E. Ta pojava češća je kod vegana i vegeterijanaca. I bez pojave sedih vlasi, ako se držite posebne ishrane, konsultujte se sa lekarom o vitaminskim i drugim suplementima tokom trudnoće.

Farbanje kose?

Farbanje je bolje izbegavati u ranoj trudnoći. Trudnica – zapravo svako, ali trudnica posebno – ne treba da dolazi u dodir sa hemikalijama neophodnim za farbanje. One u telo mogu da prođu dodirom i udisanjem isparenja. Prema preporukama američke Nacionalne službe za zdravlje NHS, te hemikalije nisu opasne čak ni po trudnice, osim ako se ne radi o većoj koncentraciji. Trudnice rizik mogu dodatno da smanje tako što će tokom farbanja da: Trudnica kose skupljene u upletenu pundju

  • Nose rukavice i masku za lice
  • Insistiraju na provetravanju
  • Koriste preparate bržeg dejstva
  • Dobro isprati kosu i skalp odmah po tretmanu

Trudnicama koje žele da se farbaju, svakako preporučujemo polupermanentne i permanentne boje bez amonijaka iz linija Excel i Color Sublime Revlon Professional. Za osvežavanje boje, takođe bez amonijaka, predlažemo Color Excel Gloss. Tretman osvežavanja je veoma brz i traje između 5 i 20 minuta.

Međutim, farba - čak i neka koju je trudnica ranije koristila – tokom drugog stanja može drugačije da deluje.  Pojačano prisustva muškog hormona androgena širi lojne žlezde, pa i one koje se nalaze uz folikule.

Snažnije lučenje zamašćuje kosu, a pigment farbe teže dopire do masne nego do suve vlasi. Stoga, boja po trudničkom farbanju može biti bleđa od one od samo par meseci ranije.

Kao što treba kadgod u nešto niste sigurni – pitajte. Možete pisati na mejl saveti@vsdtrade.com ili pitati svog frizera.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam