Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Trajne kovrdže - mini val

ISTINA JE: TRAJNE KOVRDŽE VRAĆAJU SE IZ IZGNANSTVA

Na radost ili užas, vraća se ponešto od mode iz 80-ih. Među povratnicima je i ona, takozvana „trajna.“ To vraća slike frizura kojima se danas masovno podsmeva, kao i oštar miris hemikalija koji je u stanu ostajao danima nakon što su se tetke uzajamno „ondulisale.“ Odahnite. Niti nove trajne kovrdže izgledaju poput onih iz 70-ih i 80-ih, niti su preparati za njihovo pravljenje isti. Najvažnije od svega, nema više rizika od nagorelih pramenova, opekotina i čak strujnog udara.

Često želimo da imamo nešto što imaju drugi. Devojka model, golih ramena i oborenog pogleda, svetlosmeđe i senčene, trajno ondulisane kose do visine sredine vrata. Tako je i sa kosom. Ako ste kovrdžavi, sva je prilika da patite za mirnim, ravnim pramenovima. Ako vam, pak, kosa pada pravo naniže, verovatno ste nekada pokušali sa uvijanjem. Tako je oduvek. Samo, dugo nismo to mogli da izvedemo. Prve mašine za trajno uvijanje kose, s kraja XIX i početka XX veka bile su opasne po kosu, skalp, pa čak i život.

Marsel Grato verovatno je bio prvi. On je 1872. konstruisao metalne hvataljke za kosu koje je grejao na plamenu. Koliko je trebalo da se zagreju? Pa, prema uputstvu taman toliko da proslonjen na hvataljku, novinski papir dobije braon boju. Manje od toga, ne valja. A ako pocrni, izvesno je da će preseći pramen progorevanjem.

OD FRANKENŠTAJNOVE SKALAMERIJE DO KOFERČETA SA VIKLERIMA

Nešto kasnije, Nemac Karl Nesler grejanju je dodao preparat za bržu i temeljniju izmenu strukture vlasi, odnosno trajno savijanje. Dakle, osim što je kosu namotavao na strujom grejane cilindre koje je komplikovanom skalamerijom spuštao sa plafona, poput lustera, ubacio je i razvodnjenu kravlju mokraću. Odnosno amonijak. Prve dve demonstracije, sa njegovom suprugom Katarinom kao modelom završile su se u suzama, sa progorelom kosom i opekotinama glave. Devojka sa sitnim kovrdžama, svetlo-smeđe kose sa osmehom na licu, krupan plan

Uprkos tragikomičnim pionirskim radovima, tražnja za kovrdžama gurala je progres i decenijama kasnije u skoro svakom stanu mogla je da se pronađe mašina za ondulaciju ili viklerisanje (vikler je iskvareno od „winkler,“ onog koji pravi uglove, odnosno pregibe).

Bio je to plastični koferčić sa poklopcem na otvaranje ili skidanje. Ceo donji deo bila je grejalica iz koje su štrčali uspravni metalni šiljci. Na njima su bili vikleri od metala sa plastičnim omotačem koji je dugo zadržavao toplotu. Vreli vikleri u kosu, odgore hemikalija‚ netačno nazivana kao „kiselina,“ a preko svega kesa. Tako je to bilo nekad, često u stanu. Za podsećanje: miris što je danima visio u stanu nakon što su majka i tetka jedna drugoj uradile uvojke. I naravno, njihove frćke navrh glave.

VRAĆA SE, ALI NE U STAROM STILU

Trajna je godinama bila van mode. Povratnički trend, naravno, ne znači povratak nezgrapnih kovrdža sabijenih oko ušiju ili podignutih u pola kubnog metra. I ako se smejete zvezdama u filmovima iz 70-ih i zavitlavate onu tetku apropo nevešto ondulirane kose na fotografiji iz 80-ih, ne brinite. Povratak trajne nije i povratak tog stila.

Današnji izgled bliži je onom kakav imate opušteni na plaži, prirodno uvijene kose. Nema više „štancovanog,“ „jedan za sve“ izgleda, a još manje nekakve betonirane frizure na kakvu su se žene osuđivale u prošlosti. Kovrdže idu od potpuno blagih talasa do afričkih – sve zavisi od vaše želje i, naravno, mogućnosti vaše kose. Kod nas se, uglavnom, traže poslušne kovrdže i lokne, nasuprot „cementiranim.“

Prosto, trajna se vraća jer tehnološki napredak dozvoljava ogromnu fleksibilnost. Postupak je samo naizgled sličan onom iz prethodnih decenija. Novi preparati namenski su razvijeni za određen tip kose. Je li prirodna ili već tretirana farbanjem ili pramenovima. Ako je tretirana, koliko je oštećena? Je li vlas deblja ili tanja, ravna ili već uvijena, je li kosa duga ili kratka, i tako redom.  Krupan plan plavkooke, crvenokose devojke modela kose trajno ondulisane kose do visine brade.

Značajno je uznapredovala i dijagnostika. Kod naših partnera-frizera pre tretmana pregledaće vam kosu i, ako je potrebno, testiraće je. Cilj je da dobijete preparat koji će minimalno da vam ošteti kosu. U krajnjem slučaju, ako je ozbiljno oštećena, pri obaveznoj konsultaciji predložiće vam da je prvo neko vreme negujete odgovarajućom terapijom i dovoljno je oporavite za trajnu. I za oporavak i za trajnu preporučujemo Olaplex, Revlon Professional i Alterna.

Uz današnji tretman, kovrdže će vam trajati do tri meseca. Njihov rok zavisi od raznih faktora, sličnih onima koji određuje postupak uvijanja. Ako imate dužu kosu, njena težina će, težiti da ispravi lokne. Frizer će vam u tom slučaju verovatno predložiti stepenasto šišanje za bolji volumen i kasniji menadžment frizure.

Ako pomišljate da uradite trajnu, ali niste sigurni, slobodno nas pitajte na saveti@vsdtrade.com i brzo ćemo odgovoriti ili vas uputiti do najbližeg frizera-partnera.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam