Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Movember

 

 

MOVEMBAR JE PROŠAO. DOČEKAJMO SLEDEĆI SPREMNIJI

 

Black and white photo of a young man with sunglasses with groomed hair, moustache and beard

Novembar je već duže od decenije i po mesec kada muški brkovi doprinose dobrim ciljevima pokreta Movember. Puštanje i stilizovanje brkova, fotkanje i postovanje po mrežama veseo je način da se skrene pažnja i da se finansira moguć put spasa hiljada i hiljada života. Ove godine, tragedija pandemije uglavnom je potisnula Movemberske aktivnosti u pozadinu. Bilo bi lepo da dogodine akcija bude prominentnije obeležena.  To i planiramo, ali za početak nameravamo da otvorimo temu o negovanju i stilizovanju muškarca. Koliko je - u svetu sve jači trend  - da muškarac treba da ima svoj stil i da treba da se neguje uhvatio zalet kod nas? 

 

Movember je prošao, decembar je došao. Šta je uopšte Movember? To je globalna organizacija posvećena stvaranju svesti o vodećim zdravstvenim problemima muškaraca: njihovom mentalnom zdravlju i raku prostate i testisa. Pokrenut je u Australiji 2003. napola iz zavitljavanja grupe muškaraca na temu ko za mesec dana može da pusti najimpresivnije brkove. Iz toga je izrastao u svetski pokret-akciju  za prikupljanje sredstava za lečenje i predupređivanje.

Svakog novembra, milioni muškaraca daju doprinos puštanjem i stilizovanjem brkova. Zašto? Jer i vesele fotografije i zezanje na koncu skreću pažnju na teške činjenice. Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije, oko 800,000 ljudi godišnje izvrši samoubistvo. Većina su muškarci – u Austriliji se ubije tri puta više muškaraca nego žena, u SAD 3.5 a u Rusiji četiri puta, pisao je BBC. Sve u svemu, u svetu se u proseku svake sekunde ubije jedan muškarac.

Istovremeno, rak prostate i testisa posebno u razvijenim zemljama dobijaju oblik epidemije. Prema podacima Nacionalnog Instituta za Zdravlje, kancer prostate pogađa jednog od sedam Amerikanaca. Rak testisa je ređi i dijagnostikuje se kod jednog od 263 muškaraca – ali većina njih su mladi ljudi, od 15 do 35 godina.

Svi ti problemi pogoršani su činjenicom da se muškarci teško obraćaju za pomoć. Cilj Movembera je upravo da se promovišu linije za pomoć.

Black and white photo of a young man with moustache and beard sitting in barber's chair, full face in mirror

 

ŠAŠAVI BRKOVI ZA DOBRU SVRHU

Međutim, kako rekosmo, Movember je prošao. U Srbiji, nažalost, posle početne euforije prilično slabo privlači pažnju. Na Fejsbuku, poslednji post zajednice Movember Srbija datira iz 2014. I ono što bi se inače možda napravilo, progutao je haos pandemije. Umesto toga, želimo da bacimo pogled kako u Srbiji uopšte prolazi u svetu sve prominentniji trend muškog negovanja i stila. Ne odeće, već kose, brkova, brade, kože i tako redom.

Srbija i Balkan su snažno tradicionalna društva i teško prihvata promene. Do skoro se u berbernice išlo na šišanje 1 ili 2 puta, brada i brkovi štucovali su se kod kuće, a na lice se u najboljem slučaju mackala prva krema koja padne šaka. Da saznamo kako danas stojimo, razgovarali smo sa muškim stilistom Jovanom Jocićem, vlasnikom berbernica u Kragujevcu i Svilajncu.Black and white photo of a young man with a close haircut and a groomed moustache

Dvostruki pobednik American Crew takmičenja za Srbiju, Jovan je još u osnovnoj školi znao čime želi da se bavi. Prvi salon pod svojim imenom otvorio je 2010. Od 2017. je sertifikovani American Crew Premium Expert.

 

 

JOVAN JOCIĆ: OKEJ JE IMATI NEGOVANU BRADU 

 

  • Kada je muški svet prestao da posmatra negu i stilizovanje kose, brade, brkova i lica uopšte kao nešto što ne pristaje "pravom" muškarcu?

Početkom 90-ih počele su da nestaju tradicionalne berbernice. Stari majstori su prestajali da rade, a zamene prosto nije bilo. Tako su mučkarci prosto bivali prinuđeni da traže uslugu u unisex salonima. Tamo, međutim, nisu nalazili stručne majstore berberskog zanata i ostajali su uskraćeni za profesionalno stilizovanje kose, brade i brkova. Za stvaranje nekog ličnog identiteta, imidža, ako hoćete bilo je potrebno znatno vreme da se to prepozna, da se edukuje dovoljno majstora za stvaranje nekakve kritične mase i da to počne da se menja. 

 

  • Kako to napreduje kod nas, to oslobađanje od predrasude da je takva briga o sebi neprimerena u kontekstu tradicionalnog shvatanja?

Od pre desetak godina i ovde su muškarci počeli da vode računa o svom izgledu, da žele nešto svoje i taj trend posetepeno jača. Konačno, pojavom Instagrama i ostalih društvenih mreža i muškarci su počeli da uviđaju da postoje i neke druge frizure, da je okej imati negovanu bradu. Konačno, kada se odluče da nešto urade u tom pravcu, da se bolje osećaju. 

Black and white photo of a young man with moustache and beard sitting in barber's chair, profile view

  • Kako shvataš mušku negu? Je li završava samo u berbernici?

Kosa, eventualno i brkovi i brada, deo su lica muškarca. Samim tim, urednost nešto govorio svakom muškarcu. Smatram da su muškarci predugo pogrešno vodili računa o svom izgledu. Na primer, prosto su odlazili nestručnom majstoru za sređivanje, koristili su lošu kozmetiku i trpeli perutanje kože glave i lica, opadanja kose.

Današnjem muškarcu potreban je stručan i iskren berberin koji će mu pomoći da pronađe i stil i ispravnu negu i kako da o svemu tome vodi računa i kod kuće. Nije poenta da se, recimo, kupuje i koristi najskuplja kozmetika, nego je poenta da se pronađe ona koja konkretnom muškarcu najviše odgovara. Neka je i najskuplja i najbolje ocenjena, pogrešna kozmetika daće loš rezultat. Ako za svog berberina izaberu dobrog stručnjaka, osim usluge dobiće i edukaciju – to nam je svima cilj.

 

  • Postoje li proizvodi baš namenjeni muškarcima? Protiv gubitka kose, perutanja kose i lica, odnosno brade, i tako dalje? 

Black and white photo of a young man with moustache and beard sitting in barber's chair, profile view Od 2010. Na našem tržištu počele su da se pojavljuju linije namenjene isključivo muškarcima. Među prvima, a danas i broj jedan na svetu, pristigao je American Crew. Koristim njihove linije u svojim berbernicama jer su klijenti zadovoljni i, rekao bih, barem 80 odsto naših klijenata ima i kod kuće barem jedan proizvod firme American Crew.

 

 

Sa naše strane, ovo je prvi od obećanih koraka ka narednom Movemberu. Ako imate ikakvih pitanja, predloga ili komentar, pošaljite nam na saveti@vsdtrade.com.

Fotografije: Berberin Jocić

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam