Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Da li su zaista privlačniji muškarci sa dužom kosom?

 

 

Na pitanje “Da li vam se dopadaju muškarci sa dugom kosom?” većina žena će odgovoriti sa “da” ili “ne”, ali, u suštini, to zavisi od ličnih preferencija, odnosno da li ih privlači ličnost muškarca ili ne. Istraživanja pokazuju da, iako u ovom meču vode muškarci sa kraćom kosom, dužina kose obično nije razlog zašto žena odbije ili prihvati muškarca. Neke žene vole muškarce sa dugom kosom, neke žene ne mogu da je podnesu, a nekima je to sasvim nebitno. Međutim, to što žena ne voli dugu kosu kod muškaraca ne znači da je on neće privući. Zašto je to tako?


Ono što je većini zaista važno jeste da li je muškarac privlači ili ne. Neke žene su izuzetno izbirljive i nikada neće prihvatiti momka sa dugom kosom, ali većina žena ima otvorene poglede na dužinu kose, što znači da nije presudna. Ukoliko muškarac ima dugu kosu i samouveren je, harizmatičan i zabavan, većina žena će osetiti privlačnost. Na sličan način – ukoliko muškarac ima dugu kosu i nervozan je, sumnja u sebe i nesiguran je sa ženama, za većinu žena neće biti privlačan.


Žene privlače samopouzdani muškarci i odbijaju ih oni sa niskim samopoštovanjem – bilo da imaju kratku ili dugu kosu. Činjenica je da žene privlači emocionalna snaga muškaraca (npr. samopouzdanje, visoko samopoštovanje, odlučnost da uspeju, itd.) i odbija ih slabost (npr. stidljivost, nesigurnost, nervoza, sumnja u sebe, itd.). muškarac sa kratkom braon kosom u beloj košulji

Kroz ranu istoriju, duga kosa je bila neverovatno popularna. Mnogi ratnici i plemena širom sveta – Spartanci, Vikinzi, Mongoli - nosili su dugu kosu, ali nije prošlo mnogo vremena pre nego što su shvatili da je to nedostatak. Kako su civilizacija i tehnologija napredovali, a stanovništvo u jednoj oblasti postalo gušće, kratka kosa je postala dominantna, pre svega jer je dugu kosu bilo teže održavati čistom. Tokom industrijske revolucije muškarci su upravljali mašinama, obavljali opasne poslove ili odlazili u rat, pa je kratka kosa bila daleko funkcionalnija.


Istorijski posmatrano, rat i ćelavost su  dva najveća razloga zbog kojih su muškarci počeli da nose kraću kosu. Preko 50% muškaraca gubi kosu sa godinama, pa je uvođenje kratke kose u kulturu bio način da se preokrene scenario o tome koliko se duga kosa nekada doživljavala kao simbol moći i dominacije. Vremenom je kratka kosa počela da postaje simbol muškosti kako se ta percepcija promenila.


Ukoliko posmatramo kulture širom sveta, kosa je značila mnogo stvari mnogim različitim grupama ljudi. Možemo početi od antičke Grčke u kojoj je duga muška kosa bila simbol bogatstva i moći, a obrijana glava simbol ropstva. Slično je bilo i kod Vikinga koji su svoju kosu i bradu shvatali veoma ozbiljno. Zapravo, veruje se da su Vikinzi negovali kosu alatima napravljenim od rogova jelena i losa, zahvaljujući čemu su lako zavodili negovane i okupane saksonske plemkinje.


U grčkoj i rimskoj mitologiji, bogovi poput Zevsa, Ahila i Apolona, Saturna i Jupitera, su prikazani sa dugom kosom i bradom. Istorijski gledano, duga kosa kod muškaraca je simbolizovala snagu. Za većinu američkih indijanskih plemena, duga kosa je bila simbol časti i snage, a šišanje kose smatralo se znakom pokornosti. Neki od najpoznatijih ratnika (istorijskih i mitoloških) svih vremena, poput Ahila, Atile ili Džingis Kana, takođe su nosili dugu kosu.


Ako se osvrnemo na skoriju istoriju, videćemo da su različite ere imale različita mišljenja o muškarcima sa dugom kosom. Na primer, 70-ih godina dvadesetog veka, žene su smatrale muškarce sa dugom kosom neprivlačnima, zbog njihove povezanosti sa hipi pokretom. Hipi muškarci su smatrani slabim, lenjim ili nemuževnim). Nasuprot tome, 80-ih godina se duga kosa na muškarcima smatrala veoma privlačnom, uglavnom zao što je asocirala na  muževne rok zvezde tog doba. dečko sa braon kosom u hipi stajlingu


U novije vreme, kratka kosa se, između ostalog, smatra sinonimom za profesionalnost na radnom mestu. U određenim oblastima – na primer, u advokaturi ili u finansijama, duga kosa je gotovo nepoželjna. Gotovo da je nemoguće ostaviti pozitivan utisak i sliku profesionalnosti i ozbiljnosti ako neko na sastanak dođe sa muškom punđom (man bun) na glavi. Jednostavno rečeno, ako želite da poslujete, da vas odmah poštuju ili da vam neko veruje, kratka kosa je najbolji način da to uradite.


Pored svog profesionalnog imidža, kratka kosa služi kao strateška prednost u korporativnom svetu. U okruženjima sa brzim tempom kao što su prodaja, advokatske firme ili finansije, prvi utisci su ključni. Kratka kosa ne samo da odaje osećaj profesionalizma, već je i usklađena sa društvenim očekivanjima, podstiče  neposredno poverenje i poštovanje. Realnost je da je u poslu izgled bitan, a kratka kosa osigurava da neko bude shvaćen ozbiljno od samog početka. To nije samo izbor stila; to je proračunat potez koji nekoga pozicionira za uspeh.


Sa druge strane, u umetnosti i dizajnu, na primer, pa i u softverskim kompanijama, duga kosa kod muškarca je sasvim prihvatljiva. I zapravo može izgledati veoma profesionalno ako se održava urednom i dobro negovanom i ukoliko se nosi na odgovarajući način. Među IT stručnjacima gorepomenuti man ban je naročito popuralan.  dečko sa dugom plavom kosom u crnoj majici

Da se vratimo na temu privlačnosti. Možda se ovo dugokosim muškarcima neće dopasti, ali brojne studije pokazuju da žene više vole kratku kosu. Naime, u jednoj od najčuvenijih studija na ovu temu ispitivan je uticaj i dužine kose i brade na utiske o ličnosti. Učesnicima (43 muškarca i 45 žena) je predstavljen jedan od četiri crteža, koji predstavljaju muškarca koji je imao dugu ili kratku kosu, odnosno muškarca koji je imao bradu ili je bio glatko obrijan. Od učensika je traženo da formiraju utisak o predstavljenoj osobi. Rezultati su pokazali izrazito negativan utisak u vezi sa dugom kosom u odnosu na kratku, ali je utisak o muškarcu sa bradom bio daleko pozitivniji od onog bez brade. 


U odbranu dugokosih muškaraca, moramo napomenuti da je ova studija sprovedena u vreme vrhunca hipi pokreta i da je većina žena tada videla dugu kosu na muškarcima kao neprivlačnu (bez uvrede za hipije). Tada se jednostavno nisu smatrali najmuževnijim muškarcima. Činjenica je da bi rezultati studije bili značajno drugačiji u ovom trenutku. Danas se muškarce sa dugom kosom, čak i u odelu, gleda potpuno drugačije i postoje brojne žene koje privlače isključivo muškarci sa dugom kosom. I što se nas tiče, to je sasvim u redu.


Ne bismo mogli da završimo ovu priču bez saveta za dugokose muškarce – vodite računa o tome da duga kosa ima efekat pojačavanja. Dakle, ne vole sve žene dugu kosu, ali ako vole, onda je to često jedina opcija za njih. Takođe je važno da budete svesni da sama činjenica da imate dugu kosu nije dovoljna. To znači da ako niste u formi, niste dobro obučeni, loš stav i neadekvatnu ličnu negu, duga kosa će samo podvući te nedostatke. Ali ako ste u formi, imate sjajan stil i negovanu kosu, duga kosa će sve te kvalitete dodatno naglasiti.
 

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam