Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Hair cycling – više od TikTok trenda

 

 

Ako ste u poslednje vreme bili na bilo kojoj društvenoj mreži, verovatno ste naišli na mnoštvo videa na temu hair cycling-a (“rotiranje proizvoda za kosu”). U pitanju je interesantan izraz koji se koristi da opiše kako i kada primeniti određene proizvode za negu kose. Čim je termin počeo da postaje viralan u aplikacijama kao što je TikTok, privukao je veliku pažnju svih poklonika nege kose. Dakle, šta je hair cycling?


Hair cycling je termin koji označava kreiranje specifične rutine za negu kose, što je dobra ideja za ljude sa svim tipovima i teksturama kose. Podrazumeva određeni broj proizvoda – od šampona namenjenih za tip, teksturu i potrebe vaše kose i ultra-hranljivih maski do ulja za kosu – da biste dobili svilenkastu, sjajniju i zdraviju kosu. Ko to ne bi želeo?


Trend je postao globalan sa razlogom, ali postoji nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što počnete. Čitajte dalje da saznate više I otkrijete kako se hair cycling uklapa u vašu postojeću rutinu.


Šta je hair cycling?

Jednostavno rečeno, hair cycling je proces kreiranja specifične rutine korišćenja šampona, balzama i preparata za stilizovanje koji odgovaraju vašem specifičnom tipu kose i teksturi kako biste postigli najbolje rezultate. Ne radi se samo o tome da imate omiljeni brend ili proizvod, već da uvedete nedeljno ili mesečno rotiranje proizvoda koji imaju različite namene, ali svi zajedno služe zajedničkom cilju – zdravoj, negovanoj kosi.


Vaš režim rotiranja proizvoda treba da bude jedinstven za vas I vašu kosu, ali obično je u pitanju rutina od četiri do pet dana koja uključuje tzv. dane odmora. Ovo omogućava vašoj kosi da diše i popravlja se nakon upotrebe određenih proizvoda, poput preparata za dubinsko pranje ili maski. 

 

devojka sa braon kosom se češlja

Koje su prednosti hair cycling-a?

Prema rečima eksperata, hair cycling minimizira iritaciju kože glave usled korišćenja određenih proizvoda. Smanjuje potencijalni rizik od upale od aktivnih sastojaka ili proizvoda koji sadrže sulfate i obezbeđuje kosi odmor od redovnog korišćenja silikona koji se nakupljaju na koži glave i folikulima kose, čineći ih podložnijim iritacijama. Da ne spominjemo, pridržavanje određene rutine sprečava vas da prekomerno koristite proizvode – posebno na krajevima, što može da izazove higralni zamor (oštećenje folikula dlake).


Ono što je verovatno najprivlačnije u vezi sa idejom hair cycling-a je to što redovna rutina može napraviti primetnu razliku ako primetite proređivanje kose. To je zato što je centralni deo svake hair cycling rutine naglasak na nezi vlasišta — a kada negujete i brinete o svom vlasištu, na kraju bi trebalo da primetite da je kosa koja izbija iz njega jača i otpornija.


Ko bi trebalo da proba hair cycling?

Kratak odgovor je - svako ko ima kosu. Za razliku od nekih drugih trendova, hair cycling je odličan za svaku osobu koja želi da poboljša zdravlje svoje kose I vlasišta. Drugim rečima – svi su pozvani da probaju. Sa druge strane, može se reći da rizika nema, samo zapamtite da ne preterujete. Naravno da izgleda primamljivo kreirati rutinu nege kose od 30 koraka sa svakim proizvodom koji postoji, ali to može doneti više štete nego koristi za vašu kosu. Umesto toga, pronađite rutinu nege koja vam odgovara i držite se toga.


Za razliku od rotiranja proizvoda za negu kože koji je veoma specifičan režim koji koristi svojstva veoma ciljanih proizvoda i sastojaka, hair cycling je znatno personalizovaniji. Proizvodi koje ćete koristiti su veoma specifični za vaš tip i teksturu kose, pa neko sa kovrdžama možda koristi potpuno drugačiju liniju od nekoga ko ima finu, ravnu kosu i želi da doda više volumena.

 

Kako sprovoditi hair cycling?

Idemo redom. Odredite svoj tip i teksturu kose i razmislite o svom okruženju (da li je vlažno i kišovito ili hladno i suvo?). Zatim napravite raspored koji vam odgovara (i kojeg se možete pridržavati) i odlučite kojim danima ćete raditi dubinsko pranje, piling, ili stavljati masku. Možda će vam biti potrebno nekoliko nedelja da postignete savršenu rutinu, pa očekujte i neke greške. Pronađite proizvode koji vam odgovaraju, jer kada utvrdite šta je pravo za vas, brzo ćete početi da primećujete prednosti tih proizvoda.  Dajemo vam predlog hair cycling rutine koja vam može pomoći da kreirate sopstvenu rutinu koja će najbolje raditi za vašu kosu.


Očistite kožu glave

Ovo je ključno jer svoju hair cycling rutinu treba da počnete od korena. To podrazumeva korišćenje nežnog pilinga za uklanjanje naslaga i uklanjanje masnoća koje mogu da začepe folikule dlake, što dovodi do tanje i lomljivije kose. Budite oprezni i izaberite nežni piling za kožu glave, jer grubo ribanje može da izazove nelagodnost ili infekciju. 

 

ljubicasto pakovanje kreme za kosu

Dvostruko pranje nežnim šamponom

Koristite šampone bez sulfata - prvo čišćenje uklanja naslage proizvoda, a drugo pročišćava kožu glave. Dnevno pranje je zaista optimalno jer većina oštećenja kose nastaje stilizovanjem, a ne pranjem. Mit je da ne treba da perete kosu prečesto, jer mrtva koža, zagađenje i znoj mogu da doprinesu slabljenju vlasi, što uzrokuje nezdrav rast kose. Ako redovno vežbate, živite u zagađenom okruženju ili imate perut, redovno pranje je obavezno.

 

Ne preskačite kondicioner

Najbolje je da koristite hidratantni ili hranljivi kondicioner. Ove ultra-hranljive formule se fokusiraju na hidrataciju i odlične su za zadržavanje vlage, podmlađivanje, jačanje, obnavljanje i upravljivost kose. Opcije su zaista brojne - postoje oni formulisani isključivo da vraćaju vlažnost kosi, oni sa proteinima, ali i formule 2-u-1.


Kondicioner je OK, ali koristite i masku

Maske za kosu rade tako da zaključaju vlagu u svakoj vlasi. Zamislite ih kao dodatnu dozu vlage koju balzam ne može da obezbedi. Mogu da pomognu u sprečavanju neželjenog kovrdžanja, a kosu čine svilenkastom i mekom.


Završite serumom ili uljem

Ne samo da ulja i serumi za kosu rade prekovremeno kako bi zadržali vlagu i popravili ispucale vrhove, već i zatvaraju spoljašnji sloj kutikule, pa vaša kosa izgleda još sjajnije i zdravije. Ako se vaša kosa prirodno više zamašćuje i primećujete da vam uljani proizvodi ne prijaju, koristite lagani regenerator koji se ne ispira. Ovi regeneratori takođe dodaju vlažnost kosi, eliminišu oštećenja od toplote, sprečavaju neželjeno kovrdžanje i lomljenje koje može biti uzrokovano agresivnim češljanjem, prekomernim korišćenjem toplotnih alata ili spavanjem sa mokrom kosom. 

plavi preparat za kosu

Ključna stvar koju treba da imate u vidu je da je hair cycling veoma individualizovan proces, a rutina koju smo vam predložili je samo početna tačka. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja da utvrdite režim koji će vašoj kosi najviše koristiti. Zato eksperimentišite – vašoj kosi neće naškoditi isprobavanje različitih proizvoda dok ne pronađete one koji vam daju kosu iz snova vrednu truda.


Ukoliko imate imate bilo kakvih pitanja u vezi sa negom kose, pišite nam na saveti@vsdtrade.com li na društvenim mrežama. 

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam