Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Frizerka-arheolog oživljava antičke frizure

 

 

AMERIČKA FRIZERKA-ARHEOLOG OŽIVLJAVA ANTIČKE FRIZURE

Anđelina Džoli kao Olimpija u Aleksandru, Dajan Kruger kao Helena u Troji, Koni Nilsen kao Lusila u Gladijatoru...

Jeste li se ikad pitali: koliko su njihove filmske frizure odgovarale frizurama žena koje su glumile? Američka frizerka Dženet Stivens (Janet Stephens) jeste.

Doduše, njen interes nisu pobudili filmovi, nego izložba antičkih figura u svom Baltimoru pre skoro 20 godina. Posle mnogo istraživanja i eksperimentisanja, danas je vodeći autoritet u svetu na temu antičkih frizura.

Ne radi se samo o stvaranju slike frizure, nego i alata, materijala i postupka, a na kraju i sređivanja kose onako kako su to mogli da rade pre mnogo vekova.

Američki arheolozi njen rad uzimaju za ozbiljno, jer doprinosi stvaranju slike života u antičkom svetu.  Objaviljivala je radove u specializovanim arheološkim publikacijama, naprimer u Kembridžovom Žurnalu rimske arheologije 2008, a   2012.

Njen video Julia Domna: forenzičko friziranje predstavljen je na godišnjem sastanku Američkog arheološkog instituta.

Statua Faustine Mlađe, I vek

Dženet sada ima 62 godine i dalje podjednako voli da u salonu primenjuje najnovije trendove i da ustanovi kako da napravi frizuru kakvu je nosila neka žena u III veku. Kontaktirali smo je da klijentima i prijateljima VSD Trade direktno ispriča nešto o sebi.

 

INSPIRACIJU ZA ISTRAŽIVANJE PODSTAKLA JE RIMSKA STATUA

Zdravo, Dženet. Pronašli smo se usred naizgled beskrajne krize. Kako pandemija utiče na vaš rad, dnevni i akademski?

“Pandemija je udarila po svemu! Naš salon je bio zatvoren tri meseca, od marta do juna. To znaši znatan gubitak prihoda, mada je država donekle pomogla. Od povratka u salon, čistoća nam je opsesija i navikli smo se da neprekidno dezinfikujemo, pažljivo održavamo distancu i nosimo masku. Srećom, prozori salona mogu da se otvore, a plafon je visok pet metara, pa je ventilacija odlična. Osećam se bezbednije na poslu nego kad pođem u nabavku.

Muzeje ne mogu da posećujem od marta i to mi otežava istraživanje. Uradila sam nekoliko onlajn prezentacija za škole i akademske institucije, ali to je i komplikovano i ne zadovoljava u potpunosti.“

Frizura iz Grčke, oko 300 p.n.e.

Počeli ste da istražujete antičke frizure posle jedne posete muzeju 2001. Je li bila neka posebna statua, neka posebna frizura koju ste tog trenutka poželeli da uradite?

Autor fotografije: Janet Stephens

“Istina, moje akademsko putovanje inspirisala je izložba Antičke grčke i rimske kolekcije u Valtersovom muzeju umetnosti u Baltimoru. Fascinirao me je portret carice Julije Domne iz 205. godine. U početku sam imala mnogo problema u pokušaju da ponovim njenu frizuru, ali uspela sam uz upotrebu igle i konca. Taj intuitivni skok me je podstakao da ustanovim jesu li u Starom Rimu za najkompleksnije frizure koristili iglu i konac – ispalo je da jesu! Objavila sam to u Žurnalu rimske arheologije pod naslovom ‘Pravljenje frizure u Starom Rimu: o ukosnicama i iglama‘ i sa uputstvom kako napraviti tu frizuru.”

 

OD CEZARA AVGUSTA, DO DAMA IZ 1950-ih

Je li nekad neko zahtevao antičku frizuru? Kad smo već kod toga, je li ženama u III veku za pravljenje frizure bilo potrebno više ili manje vremena nego u današnjim salonima?

“Jednog muškaraca sam ošišala prema stilu sa statue Oktavijana Avgusta i jednu ženu sam za par sati stilizovala prema liku Faustine Mlađe.

Kao i danas, vreme potrebno za frizuru zavisi od osobina kose klijenta i mode trenutka. Pojedine starorimske frizure zahtevale su svega par sekundi, poput jednostavnih pletenica Faustine Mlađe, skupljenih u punđu i zakačenih samo jednom češljastom ukosnicom. S druge strane, visoke uvijene šiške u modi pod kraj I veka zahtevale su sate rada na ravnoj kosi, ali znatno manje ako je kosa bila prirodno loknasta.

U proseku, današnje frizure znatno su jednostavnije od staromskih i isto u proseku zahtevaju manje vremena. Zapamtite, međutim, da su žene pre samo 50 godine u salonima provodile sate i sate zarad fantastičnih oblika frizure.

Prema tome, to se menja i relativno je.“

 

Iz kod doba je najstarija frizura koju ste uradili, a koja je “najsvežija?“

“Što se istorijskih frizura tiče, najstarija je starogrčka, negde iz 700. godine pre nove ere. A najmlađa? Pa, neke od mojih klijentkinja i danas imaju istu frizuru koju su imale 50-ih i 60-ih. (Smeje se).

Te dame su poprilično stare i definitivno ne žele išta da menjaju! Pred pandemiju postali su popularni partiji na temu 80-ih, pa sam često od mlađih klijentkinja dobijala želje za frizurom iz te ere.

Frizura iz Rima, oko 205. n.e.

 

Poslednje pitanje: na čemu sada radite?

“Obožavam svoj posao u salonu. Imam 62 godine i nameravam da radim dok me odatle ne iznesu na nosilima ili barem dogod me ruke služe. Samo da dodam – Beograd sam posetila jednom, 80-ih, i veoma bih rado ponovo došla.”

Kako Dženet Stivens radi na antičkim frizurama možete pogledati na njenom YouTube kanalu.

Autor fotografije: Janet Stephens

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam