Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Osnovni sastojci šampona za kosu

 

Kada tražite šampon za kosu, znate da nije uvek lako odabrati onaj koji najviše odgovara tipu i potrebama vaše kose. Naravno, to je delom i zbog velikog broja brendova i vrsta šampona dostupnih na tržištu. Svi oni sadrže različite sastojke koji obećavaju različite rezultate. Jedni tvrde da će vaša kosa sijati, drugi obećavaju hidrataciju, dubinsko čišćenje, veći volumen ili kompletan oporavak oštećene kose. Svi govore o sastojcima koji stvaraju magiju za vašu kosu, a mi ćemo se potruditi da vam bliže objasnimo koji su to, zapravo, sastojci i koji među njima zaista pomažu vašoj kosi (tzv. aktivni sastojci), a koji joj…pa, u najmanju ruku, odmažu.

Aktivni sastojci

Šamponi na bazi aktivnih sastojaka odavno vladaju kozmetičkom industrijom i to nije slučajno. Ovi šamponi ciljano deluju na specifične probleme kose i kože glave, a mnogi od aktivnih sastojaka mogu značajno da poboljšaju kvalitet vaše kose i vlasišta. Omogućavaju intenzivnu hidrataciju kose, jačaju je i sprečavaju njeno opadanje. U nastavku vam predstavljamo tri aktivna sastojka i supstance koje bi trebalo da sadrži vaš šampon za kosu. 

  • Peptidi. Peptidi su kratki polimeri aminokiselina vezani peptidnim vezama koji imaju istu hemijsku strukturu kao proteini. Imajući u vidu da postoji više vrsta peptida, oni deluju na više nivoa. U nezi kose najčešće se koriste hidrolizovani kolagenski peptidi čija je osnovna funkcija hidratacija kose i kože glave, kao i uklanjanje oštećenja. Pored navedenih, biomimetrični peptidi, peptidi soje i drugi peptidni kompleksi uglavnom se koriste za sprečavanje opadanja i stimulaciju rasta kose. 

  • Hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina je humektant, što znači da privlači vodu iz vazduha i zadržava je u vlasima. Može da zadrži i do 1.000 puta više vlage od svoje težine zbog čega je nezamenljiv sastojak kada je reč o hidrataciji kože i kose. Pomaže da se nadoknadi vlaga u kutikuli dlake za glatku, meku i zdravu kosu. Kada kupujete proizvode za kosu najbolje je da potražite one koji, pored hijaluronske kiseline, sadrže i emolijentne i sastojke poput lipida, ulja i putera koji formiraju zaštitnu barijeru i zaključavaju vlagu u kosi. 

  • Micelarna voda. Micelarna voda sadrži micele suspendovane u vodi, a ovi sićušni molekuli privlače nečistoće i ulja, ne isušujući kožu i kosu. Zbog toga je micelarna voda najpoželjniji aktivni sastojak u šamponima, a proizvodi koji je sadrže su odličan izbor kada želite da uklonite naslage ulja, nečistoća i proizvoda za stilizovanje sa kose i vlasišta. 

Sastojci koji štete kosi

Sastojci u šamponima imaju za cilj da vašoj kosi daju trenutne rezultate. Međutim, dugoročni efekti mogu biti razorni. Evo nekih sastojaka šampona koje želite da izbegavate:

·  Sulfati: povećavaju osetljivost kože i uklanjaju prirodna ulja sa kose izazivajući suvoću

·  Parabeni: imaju štetno dejstvo po zdravlje

·  Ftalati: opasni su po životnu sredinu i mogu da izazovu zdravstvene probleme

·  Formaldehid: kancerogen je i lako se apsorbuje u kožu

·  Dimetikon: sprečava da vlaga uđe u kosu i vremenom začepljuje pore

·  Retinil palmitat: izaziva svrab i perutanje kože

·  Alkohol: čini kosu suvom i lomljivom

·  Toluen: može nepovoljno da utiče na imuni sistem

·  Imidazolidinil: iritira kožu i oči

Naša preporuka je da uvek birate prirodne šampone koji odgovaraju vašem tipu kose. Šampon je prirodan kada ne sadrži sulfate i ako sadrži biljne ili organske sastojke. Prirodni šamponi sadrže eterična ulja, poput peperminta, limuna, lavande, sertifikovane organske sastojke, aloju, kokosovo ulje, organsku konoplju, organski med, kamilicu, maslinovo ulje, biljna ulja poput geranijuma ili ulja jojobe, i sl.

Na našem sajtu www.vsdtrade.com možete pronaći različite profesionalne šampone poznatih svetskih brendova. 

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izboru odgovarajućeg šampona za vaš tip kose, pišite nam na saveti@vsdtrade.com, ili nas kontaktirajte na društvenim mrežama!

 

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam