Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Istorija frizura

 

 

XX VEK I FRIZURA - OD SKIDANJA MARAME DO STILSKE KAKOFONIJE INTERNETA

Žene se friziraju milenijumima. Znamo to jer postoje istorijski artefakti. Frizeri su postojali u starom Egiptu, a u Evropi se kao profesija pominju od XVII veka. Značajnu pažnju frizuri, međutim, posvećivale su samo bogate žene. Tek su ubrzan tehnološki razvoj i pojava fotografije i filma podstakle žene da emuliraju nekog, a samim tim i eksplozivni rast frizerske industrije, odnosno salona lepote. XX vek prvi je u kom su neke žene, zapravo  njihove frizure izazvale pomamu.

 

LUDE DVADESETE, FEN I BOB FRIZURA

Dve inovacije bile su ključne za ekspanziju frizerskog zanata po okončanju Prvog . Fen za sušenje kose, makar težak i po život opasan u blizini vode, i unapređene pegle za ispravljanje kose ubrzale su frizirane i povećale mogućnosti.

Posleratni period otvorio je vrata „Novoj američkoj ženi,“ zaposlenoj, aktivnoj, nezavisnoj i oslobođenoj. Evropska žena brzo je prigrila trend. Prva zaista popularna frizura bila je Bob. Posle vekova kose vezane i sakrivene pod maramu, i obična žena je želela svoju da skrati do ušiju i uokviri lice. Da skrene pažnju na svoje lice.

 

LUDILO PLATINASTE FILMSKE PLAVUŠE

Petnaestak godina od izbijanja Velike krize 1929. obeležila je, između ostalog, eksplozivan rast filmske industrije. Zvučni film, mnogo filmova i eto filmskih diva. Među prvima bila je platinasto-plava Džin Harlou. Nju i sijaset manje ili više popularnih naslednica blajhanjem i dužinom kose pratilo je mnogo miliona žena, a blanš je ušao u svakodnevnu upotrebu u sve većem broju frizerskih salona.

fotografija devojke sa dugom plavom kosom, gde se iza nje vide palme

Čak dve decenije kasnije, 50-ih, Merilin Monro je postala možda prva globalna seks-bomba i zauzela, na jako dugo, moguće doveka, panteon platinaste plavuše koja nije bila samo lepa, nego svojeglava, pa i opasna.

KORAK DALJE U OSLOBAĐANJE – TVIGI I BRIŽIT

 

Oporavljajući se od tragedije Drugog svetskog rata, društvo u razvijenom svetu počinje da preispituje i razbija stara pravila. Nastupa egzistencijaliaz i preliva se na modu i stil, koji postaju društveni i politički izraz. U Francuskoj, Žilijet Greko i drugi umetnici predlažu novi način odevanja i nove frizura.

Onda se 1968. pojavila Tvigi, britanska manekenka i supermodel, žena koja je otelotvorila novi ideal lepote: mršavo! Danas 71-godišnja Lezli Loson šokirala je stariju generaciju, koja je u njoj videla neuhranjenu devojčicu, kose kratko ošišane, podeljene u nejednak razdeljak i krajeva zataknutih za uši. Ali Tvigi je istovremeno zavela celu novu generaciju, a manekenke su i danas mršavije od prosečne žene.

Kraj te decenije i početak naredne, međutim, pripao je jednoj Francuskinji, duže i senzualno puštene plave kose. Neodoljiva Brižit Bardo definitivno je simbol konačnog oslobađanja žene, poslovima, seksualnošću u ulogama i privatno, i, konačno, politikom.

Vijetnamski rat vremenom je podelio Sjedinjene Američke Države na konzervativne patriote i buntovnike protiv uvreženog sistema vrednosti. Ovi drugi, pre svega mladi, činili su sve da se odupru pritisku i ne uđu u stroj. Šljampava odeća, sandale, seksualna sloboda, droga, ignorisanje forme i duga, neuređena kosa deo su bunta Dece cveća. Duga kosa je solidno nadživela sam pokret, a definitvni kraj doneo joj je jedan anđeo. Čarlijev.

 

FARA FOSET RASKOŠNE KOSE U CRVENOM ...

Fara Foset je već bila poznata manekenka, model i glumica kada je 1976. dobila poziv da pozira za poster u kupaćem kostimu. Pred snimanje je, kako priča ide, sama pred ogledalom sredila šminku i kosu.

Svetle akcente na raskošnim plavim uvojcima naglasila je limunovim sokom. Posle snimanja, pomogla je da se sa četiri rolne filma, odnosno između 120 i 160 fotografija izabere jedna.

Ta jedna fotografija postala je najprodavaniji poster svih vremena, a kosa, opisivana kao „najsjanija na svetu,“ uzor i želja desetinama miliona žena širom sveta. Faru su poster i ta kosa lansirali u zvezde, put Holivuda i Čarlijevih anđela.

 

fotografija devojke tamnog tena sa kikicama u ruci...I BO DEREK SA AFRIČKIM KIKICAMA U ŽUTOM KOSTIMU

Osamdesete godine godine su natapirane kose, gelova, pene, često i šarenila na glavi žene. Gledajući unazad, verovatno ni jedan stil današnjem shvatanju mode nije ni približno toliko odbojan.

Odskaču kikice Bo Derek, prelepog modela i tanke glumice ovekovečene posterom filma „10.“ Prikazuje Bo kako trči plažom u tanušnom žućkastom kupaćem kostimu i sa kosom upletenom u kikice i perlice.

Ona nije dugo ostala u fokusu, ali kikice su i danas sasvim prihvatljiv stil.

 

INTERNET I STILSKA KAKOFONIJA

Poslednja decenija veka predstavila je svima dostupan internet. Mada društvenih mreža poput današnjih još nije bilo, stilski uticaji postali su neuporedivo razuđeniji nego tokom dominacije fotografije, filma i televizije.

Do sredine 2000-ih, fotografije vrhunskim manekenki preselile su se sa stranica skupih magazina na kompjuterske monitore, modne revije vrte se po platformama, a YouTuberi diktiraju modu stotinama miliona pratilaca raštrkanih svuda po svetu. Moderna frizura sa tankom trakom u pletenici, trend 2020

Za razliku od prošlog veka, tokom kog su žene svojim frizerima nosile fotografije nekoga i upirale prstom i tražile „baš takvu“ frizuru, danas, reklo bi se, dolaze u salon tražeći da se održi nešto njihovo. A kad im dosadi, da im frizer od poverenja uradi kosu prema svom nahođenju.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam