Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Kako da zaštitite kosu tokom spavanja?

 

Da li se često budite sa ukovrdžanom kosom ili čvorićima sa kojima ne znate šta ćete? Od frizure nema ni traga, a jastuk je prekriven vašim vlasima? 

Ukoliko vam se ovo dešava, verovatno treba da promenite svoju rutinu tokom spavanja. 

Zaštitita kose tokom noći sprečava gubitak kose i, što je još važnije, omogućava vam da uživate u snu bez brige za frizuru nakon buđenja.

Dok smo budni, mnogo razmišljamo o tome kako da zaštitimo svoju kosu - redovno šišanje, adekvatni preparati, ne češljamo je dok je mokra, štitimo je od toplote i UV zračenja i još mnogo toga. Daleko manje pažnje posvećujemo sprečavanju oštećenja kose dok spavamo. Da bismo zaštitili kosu tokom noći, važno je da se fokusiramo na obnavljanje kose, ali i na fizičko sprečavanje lomljenja kose tokom spavanja. Ovaj dvostruki pristup zdravlju kose preko noći pomoći će vam da vaša kosa bude zdravija i vitalnija nego ikada.

Dajemo vam osnovne savete za negu kose u toku spavanja, kako bi vaša kosa dobila sve što joj je potrebno nakon naporng dana.

Vežite kosu

Dok se vezivanje kose tokom spavanja preporučuje, posebno onima sa dugom kosom, čvrsto vezivanje može oštetiti koren kose i izazvati vučnu alopeciju. Kosu treba da vezujete u opušteni rep ili pletenicu koja je neće opteretiti. 

Najbolje je spavati puštene kose ako je vaša kosa kratka. Ovo takođe omogućava da vazduh slobodno struji kroz kosu, što čini da spavate udobnije. S druge strane, ako imate dugu kosu, preporučuje se da kosu labavo vežete kako biste sprečili mršenje i lomljenje. Ostavljanje duge kose puštene dok spavate može povećati neželjeno kovrdžanje i uzrokovati opadanje kose.

Ovo je veoma važno budući da u toku sna epifiza proizvodi melatonin (hormon rasta kose), pa zdrav san igra ključnu ulogu u stimulisanju faze rasta vaše kose. 

Očešljajte kosu pre odlaska u krevet

Nežno očešljate kosu od korena vlasišta do vrhova pre nego što legnete u krevet. Ovo pomaže da raspetljate kosu i omogućite prirodnim uljima skalpa da se ravnomerno rasporede po kosi. Koristite češalj sa širokim zupcima ili adekvatnu četku u zavisnosti od tipa kose. Kosu češljajte nežno, bez preterivanja i izbegavajte da je češljate kada je mokra.

Nikada ne spavajte sa mokrom kosom

Vlažna kosa je izuzetno krhka i može privući gljivične infekcije. Spavanje bez sušenja kose nakon pranja može da dovede i do ozbiljnog opadanja kose. Takođe, mokra kosa ujutro može postati neposlušna i sklona lomljenju. Zbog toga je bolje izbegavati pranje kose noću. Ako je to neizbežno, budite sigiurni da je vaša kosa potpuno osušena pre nego što odete na spavanje.

Koristite noćni serum za kosu

Ne postoji bolje vreme od odlaska na spavanje da tretirate kožu glave i kosu hranljivim serumima za kosu. Nanošenje prirodnog seruma na vlasište preko noći podmlađuje folikule kose i podstiče rast kose. Slično tome, nanošenje seruma na kosu noću omogućava vam da se ujutro probudite sa mekom kosom bez kovrdžanja. 

Ako koristite šampon za suvo pranje, preporučujemo da ga koristite ujutru u umerenim količinama samo kada je potrebno i nemate vremena za pranje kose. Zapamtite, suvi šamponi ne treba da budu zamena za vaše redovno pranje kose.

Probajte tretmane toplim uljem

Nanesite toplo ulje na kožu glave i kosu pre spavanja, a kosu operite sledećeg jutra. Ovo ne samo da vlaži vašu kosu kroz dubinsko kondicioniranje, već i jača i hrani koren dlake. Ulja za kosu takođe sadrže esencijalne vitamine, minerale, omega masne kiseline, fitosterole, itd.

Kada se nanesu preko noći, dajete im više vremena da duboko prodru u folikule dlake. Ulja deluju i kao zaštitni sloj protiv bilo kakvog fizičkog oštećenja kože glave i kose kada spavate. Ove tretmane možete da koristite dva ili tri puta nedeljno. Nemojte nanositi serume za kosu tokom noći kada nanosite ulje za kosu.

Masirajte kožu glave

Masiranje vlasišta pre spavanja može efikasno stimulisati cirkulaciju krvi u folikulima. Ovo zauzvrat podstiče zdrav rast kose, ali vam pomaže i da utonete u dubok, relaksirajući san. Savetujemo i da ne odlazite na spavanje previše kasno, jer nedostatak sna  može da dovede do povećanog opadanja kose.

Koristite satenske/svilene jastučnice

Ako spavate na jastučnicima od grubih tkanina, to može izazvati lomljenje kose. Pamučne jastučnice upijaju vlagu iz vaše kose, čineći kosu suvom i sklonom lomljenju. Dakle, probajte sa mekšim tkaninama poput svile ili satena da biste sprečili oštećenje kose. 

Nosite kapu za spavanje ili šal

Da biste sačuvali svoje definisane kovrdže tokom spavanja, nosite kapu ili umotajte kosu u maramu od satena ili svilene tkanine. Ovo sprečava bilo kakav oblik trenja između vaše kose i jastučnice, dajući vašoj kosi glatkiju teksturu sledećeg jutra.

Imajte u vidu da neadekvatna rutina može ozbiljno da ugrozi zdravlje vaše kose, budući da tokom spavanja prolazi kroz različite procese kao što su oporavak, jačanje i rast. Zato se potrudite da uvrstite ove jednostavne korake u svakodnevnu negu vaše kose. 

Naravno, ukoliko imate pitanja ili nedoumica u vezi nege kose, pišite nam na saveti@vsdtrade.com.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam