Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Zašto Vaša kosa često ima loš dan zimi?

 

Zima je ogroman izazov vašoj frizuri. Često izgleda nemoguće održati je pri hladnom vremenu, snegu, vetru, vlažnom vazduhu i drugim “napadačima.” Naravno da “bad hair day” nije najgore što u životu može da vas snađe, ali sigurno nije prijatan.

Niko ne želi da izgleda neuredno kada to nikako ne valja, na važnom poslovnom sastanku ili na romantičnoj večeri.

Verovatno se svake zime susrećete sa nekim, a verovatno sa svakim od sezonskih izazova. Šta god da je u pitanju, treba da znate: rešenja ima i kosu možete da držite pod kontrolom i u zimskim mesecima. Ako ništa drugo, onda barem kada vam to najviše treba.

 

Zamršena kosa

Možda ste ljubitelj boravka u prirodi i kampovanja i možda i u mraku umete da vežete i razvežete čvorove. Čak i ako jeste, čvorove ne sopstvenoj kosi ne možete da raspletete tek tako. Dan za danom, i vaša frizura će početi da izgleda kao potencijalni dom za ptice kada se vrate sa juga. Zvuči previše dramatično? Naravno, nije život u pitanju. Skoro, međutim, da nema žene koja nije uletela u problem vetrom umršene kose. Zimom i grejanim vazduhom dodatno isušeni krajevi posebno trpe pri raščešljavanju, tako da je (i) u ovom slučaju bolje sprečiti nego lečiti.

Držite se frizerske mantre i šišajte krajeve svakih 6-8 nedelja, da redukujete mršenje i izbegnete muku sa iskrzanim, a učvorenim pramenovima. Hidratantni šamponi i hranljive maske su nizbežni deo zimske nege kose. Dodatna nega je neophodna da se kosa zaštiti od hladnog vetra, centralnog grejanja i mraza. Za brzo rešenje, probajte sprej za raščešljavanje kose koji za kratko vreme može da vam spasi dan.

Odbranu od vetra i lošeg vremena možete da pojačate i samim stilizovanjem. Ako imate dužu kosu, labavo je pričvrstite u punđu i pokrijte je maramom ili šeširom. Kada stignete gde ste krenuli, na posao, u restoran ili kući, pustite kosu na slobodu. Možete i da uvučete krajeve kose u jaknu ili džemper i tako je zaštitili od vitlanja, odnosno mršenja, i elemenata. 

 

Do posla, kosa opuštena i slepljena

Stigli ste na posao, bacate pogled u ogledalo i pada vam mrak na oči. Posle magle, snega ili dosadne zimske kiše, kosa vam je vlažna, slepljena i bez traga truda koji ste samo pola sata ranije uložili u sređivanje. Natopljeni pramenovi vam vlaže kragnu i samo povećavaju iritaciju. Odmah biste da dohvatite fen i četku, ali verovatno je nemate.

Ako na poslu u toaletu postoji sušilica za ruke, poslužiće za brzo rešenje da frizuru dovedete u red. Naravno, uglavnom toga nema, ali zato možete na radnom mestu da držite mali fen i četku. U zimsko doba pri ruci treba da imate i par preparata za stilizovanje, da zauvek elimišete “bad hair day.”

Može biti da je sve to ipak previše komplikovano, jer takvo vam je radno mesto ili često morate napolje, pod iste one elemente koji su vam na putu od kuće zagorčali život. U tom slučaju, spremite se da koristite traku ili štipaljku za kosu. Napravite nisku punđu ili vežite kosu u konjski rep – niko ne mora da zna da je to bila stvar nužde, a ne vaš izbor frizure za taj dan. Međutim, ako ste spremni da smelo prihvatite svoje mokro izdanje, probajte sa uljem ili gelom koji stvaraju barijeru na kosi I održavaju je glatkom I sjajnom bez neželjenog kovrdžanja. Zalizana kosa je ionako u tredu ove sezone, zar ne?  

 

Kovrdže, neželjene

Vlažnost vazduha raste, vazdušni pritisak pada i vaša tek isfenirana kosa se očas posla pretvara u oreol kovrdža. Bez brige, malo pripreme i odgovarajući stil mogu da je obuzdaju i spreče neugodnost. Borbu protiv kovrdžanja počnite pod tušem, korišćenjem “anti-frizz” šampona i balzama/maski namenjenih ukroćavanju paperjastih kovrdža koje se pojavljuju u vlažnom vazduhu. Ti preparati će vam frizuru zadržati pod kontrolom. Bonus: proteini i mineralni ekstrakti za negu kosu čine sjajnom i svilenkasto mekom.

Pre stilizovanja, nanesite regenerativno ulje ili serum za pojačavanje sjaja na vrhove kose i naoružajte se nekim od proizvoda za zašitu od toplote. Odlični su jer regenerišu kosu, kondicioniraju je i formiraju mikroštit protiv kovrdžanja. Ukoliko vam je, pak, kosa lomljiva i kovrdžava, posegnite za preparatima za hidrataciju i zaštitu od vlage. I da, tačno je, zaista ne preterujte sa četkanjem da izbegnete sledeći problem na zimskom spisku. 

 

Statički elektricitet

Četkanje neizbežno naelektriše kosu. Kakav je efekat toga? Pa, u suštini, najlakše se shvati kada se igrate magnetima: istovetno naelektrisani krajevi se žestoko odbijaju, a raličito se istom žestinom privlače. Kada naelektrišete kosu, dobijete oluju  odbijanja i privlačenja koja svako urećivanje čini potpuno nemogućim. Elektricitet proizvodite svakim trljanjem – znate i samo kako vam kosa pucketa kada navlačite i svlačite džemper. Četkanje je poput trajnijeg punjenja akumulatora. Dakle, ostavite četku po strani i uživajte u regeneratoru. Kada kosu sušite fenom, sušite je hladnim vazduhom, jer vruć termički šteti i snažnije elektriše vlasi. Kada završite, nanesite neki od preparata za stilizovanje koji za pojačanje sjaja kose.

 

A šta sa šiškama?

Bez obzira nosite li kratke ili duge, ravne ili kovrdžave šiške, one pri sređivanju frizure mogu da izazovu priličan stres. Neko se muči sa razdeljcima koji se stvaraju pri naletima vetra, neko sa slepljenim šiškama koje se predaju pred naletom vlage, a poneko sa ukovrdžanim šiškama koje nijedna četka ne može da obuzda. Imamo nekoliko saveta za postrojavanje šiški.

Šiške uvek sušite fenom, ako može uz upotrebu ravne četke. Da sprečite razletanje šiški na sve strane, nanesite neki od preparata za stilizovanje, poput pene, laka za kosu i sličnih.

Ako šiške uporno odolevaju pokušajima da ih obuzdate, rešenje je pegla za kosu. Dobro rešenje može da bude i elegantna svilena marama ili efektne šnale za kosu koje će vam umanjiti muke sa kosom.

 

 

Najvažnije je da ne zaboravite da, kakvu god frizuru imali, nosite je sa stilom. Uostalom, sutra je (uvek) novi dan, pa će i vaša kosa dobiti novu priliku da zasija, zajedno sa vama.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam