Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Kratka ženska kosa

 

 

Ženske frizure za kratku kosu danas su brojne i raznolike. Uvek će privući pažnju, ali prihvataju se kao trendi modni izbor. Međutim, nije uvek bilo tako. Kratka frizura je u različitim periodima i kulturama označavala različite stvari. U viktorijanskom periodu je bila naročito kontroverzna – ali i mnogo češća nego što mislite.

 

Položaj u društvu  

Tekstilna fabrikaŽene radničke klase su vrlo često morale da imaju kratku kosu iz praktičnih razloga. One koje nisu bile domaćice ili služavke, bavile su se zanatima. Ženama u to vreme nije bilo dozvoljeno da drže svoj biznis. Stoga su pomagale očevima, braći i muževima u poslovima poput stolarstva i obrade keramike.

Ako su, pak, želele malo nezavisnosti od muških članova porodice, morale su da rade u fabrikama. Metalurgija i tekstilna industrija su se brzo razvijale u viktorijanskom periodu. Te fabrike su u proseku imale po 20.000 zaposlenih – od kojih su neverovatnih 56% činile žene i devojke preko 13 godina.

 Šišanje žena na kratko je bilo obavezno u pojedinim institucijama, prvenstveno zatvorima i pojedinim bolnicama. Svrha je bila višestruka. Glavni razlog je bio bezbednost – kako ne bi mogle u kosi da sakriju nož, komadić stakla ili metala, ili bilo šta što bi moglo da posluži kao oružje. 

Zatim, u slučaju bekstva, bilo je lakše identifikovati ih na ulici. Naposletku, cilj je bio čisto poniženje, “oduzimanje lepote” onima koje su po društvu to zaslužile. Coiffure a la Titus
Sredinom devetnaestog veka su se javila dobrotvorna udruženja za rehabilitaciju prostitutki. Ona su takođe zahtevala da se dotične ošišaju, kao dokaz da su posvećene “bogougodnom životu” i da se neće vraćati tom zanatu.

 

Coiffure à la Titus

Ova varijanta kratke frizure je bila popularna među plemstvom. Bila je inspirisana Volterovom predstavom “Brut”.
Reč je o kratkoj kosi uvijenoj u kovrdže, sa šiškama koje padaju preko čela. Premda su modom od XVII do sredine XIX veka dominirale perike, glavni glumac u ulozi Tita Junija Bruta je stilizovao kosu po uzoru na statue iz Starog Rima.

Predstava je na prvi put izvedena 1730. godine, u Francuskoj, i pokrenula je modni trend među muškarcima.

Ponovo je počela da se izvodi krajem istog veka, za vreme Francuske revolucije. Ovoga puta se u glavnoj ulozi našao Napoleonov omiljeni glumac – Fransoa Žozef Talma – sve sa karakterističnom frizurom koja je pobrala silne ovacije šezdeset godina ranije.

Isti je efekat imala i ovom prilikom. Ali ovoga puta su frizuru usvojile i žene. Zabeleženo je da su svega osam dana nakon prvog Talminog izvođenja svi mladi visokog roda u Parizu skratili kosu “à la Titus”.

 

Viktorijanska žena sa kratkom kosom 

Uzgoj kose

Pomenuli smo da je plemstvo ovog doba nosilo perike. Bile su upletene sa prirodnom kosom, bile su šarene i ukrašene čipkanim trakicama ili nakitom.

Međutim, kako još nisu izmišljeni sintetički materijali, te su se perike pravile od ljudske kose. A ta kosa je morala doći odnekud.

Tako su najsiromašnije žene prodavale svoju kosu. Svaki centimetar kose je bio na ceni, pa su zato dozvoljavale prodavcima kose da ih ošišaju do glave.

Nije reč o modnom izboru – one su se odricale svoje lepote zarad pukog opstanka. Po britanskom piscu i istoričaru Tomasu Trolopu, prodavci kose su se mogli naći na seoskim festivalima.

Istoričar je iznenađeno primetio da “nikada nisu imali poteškoća u nalaženju devojaka voljnih da prodaju svoju lepu kosu” i da su strpljivo stajale u redovima “poput ovaca spremnih za šišanje”.

Kosa se pretežno izvozila iz Švajcarske, Nemačke i Francuske, i, u manjoj meri, iz Italije, Švedske i Rusije.

O rasprostranjenosti ove industrije svedoči činjenica da se u Evropi godišnje za perike trošilo oko šest tona kose.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam