Proizvodi

close
sort proizvodi
news

NEGA KOSE LETI

 

 

Leto je konačno iza ćoška. Srećnici su već za praznike početkom maja videli more. Pandemija popušta, a sa njom i mere, tako da se nada u putovanje probudila.

Naravno, i oni što ne planiraju odmor u inostranstvu pred sobom vide sunčanje i neku vodu za skok osveženja. 

Nailaskom toplih dana na rafove u prodavnicama vraćaju se sredstva za zaštitu kože od opasnog zračenja sunca, kupuju se naočare sebi i deci i kreću upozorenja: ostanite u hladu dok  je sunce visoko na nebu.

Zašto sve to? Zato jer ultraljubičasti (UV) deo spektra sunčevog zračenja oštećuje izložene ćelije kože i očiju sve do njihovih jedara. Mnoge ćelije će da prođu bez posledica, a mnoge će da odumru.

Najgore je kada zračenje ošteti genetski materijal u ćeliji taman toliko da ona počne da se razmnožava u nešto što nije u njenoj funkciji. Duga priča ukratko: da takva ćelija može da začne tumor ili kataraktu oka. Majka sa šeširom drži bebu u rukama na moru

Eto zašto treba da se pazite sunca. 

 

Smeta li sunce kosi?

Ali, šta je sa kosom, može li ona na taj način da strada?  Hajde ovako: pomislite na neku stvar, nešto što dugo stoji na suncu.  Equave regenerator za rasčešljavanje kose specijalno dizajniran za letnji period

Komšijin crveni Stojadin koji više nije crven nego ružičast, osim po delovima što su stalno u hladu. Naprimer, delovi limarije ispod poklopca motora, još crveni poput karmina. Možda na gumeni čamac koji je od jarko žute, tokom godina izbledeo u krem boju, a pritom sav ispucao. Na ležaljke na plaži, gde su stare ne samo bleđe boje od novih, nego i tekstila sklonog cepanju i pucanju. Sve to je posledica razarajućeg efekta UV zračenja. Poput platna ležaljke, vlas je neživa. Dakle, ne razmnožava se van korena i pošto se ne deli, ne može da dobije kancer. Isto je sa spoljnim slojem kože – opasni mladeži se ne pojavljaju u njemu, nego ispod. Od izlaganja suncu možete da doživite promene na kosi, pre svega boje, ali samo privremeno.

UV zraci, međutim, razaraju lipide koji grade vlas, kao i disulfidne veze koje je čine elastičnom. Posledica je oštećena vlas, porozna, suva i bez sjaja. Poput komšijskog keca. Kosa bez dovoljno lipida lakše se lomi i snažnije se elektriše i sklona je kovrdžanju (frizu). Pritom, hemijski tretirana, recimo zbog farbanja, i već oštećena kosa još brže pokazuje promene po izlaganju zračenju.

 

Zračenje sunca oštećuje kosu i treba je zaštititi Eksperience sprej za kosu i zaštitu od sunca

 

Ljudska kosa sadrži pigmente eumelanin i fenomelanin. Eumelanin daje kosi crnu ili braon nijansu, a fenomelanin riđu ili plavu. Oba su osetljiva na UV zrake. Treća vrsta melanina, 

zvana oksimelanin, javlja se u kosi koja je bila dugo izložena suncu. On izaziva oksidaciju i tako oslabljuje prirodni pigment. Zato nefarbana kosa posvetli i dobije “letnje pramenove”.

Slična supstanca je prisutna i u blajhanoj kosi.

Najjednostavnije, ako nemate bolje rešenje, nanesite zaštitu sa takozvanim faktorom. Ona kosu štiti isto kao i kožu, upijanjem i odbijanjem UV zraka.

Često u osnovi imaju teška vezivna ulja, poput maslinovog i kokosovog, zbog lakšeg razmazivanja i zadržavanja. Svi, naravno, znamo da se stoga uljasta zaštita teško spira sa kože, a kamo li kose.

Uostalom, i funkcija im je da ne odlete pri prvim dodirom sa vodom. Umesto toga, kosu možete da zaštitite i specijalizovanom kozmetikom za kosu.

Revlonov Equave Sunprotect regenerator, naprimer, i štiti kosu od sunca i olakšava razmrsivanje.

Za zaštitu i negu kose tokom letnjih dana i izlaganja suncu, kao i za period nakon toga preporučujemo ekskluzivnu Eksperience Sun Protective liniju sa najboljim sastojcima iz mora za pre i posle sunčanja.

Kondicioner nanesite pre i posle sunčanja, a Hair Cleanser kompletira letnju zaštitu nanošenjem posle povratka sa plaže ili bazena. Fotografija devojke u kupaćem kostimu na ivici bazena okrenuta ledjima


 


 

 

Kada ste već na suncu, prsnite i Uniqone Hair Treatment na kosu.

To je maska u spreju uz koju ćete kosu da zaštitite i istovremeno da je učinite mekom i svilenkastom.  Ona: UniqOne tretman u spreju

·         Obnavlja suvu i oštećenu kosu

·         Štiti kosu i njenu boju UVA & UVB filterima 

·         Pojačava sjaj kose i ima anti frizz dejstvo Eksperience šampon za specijalnu negu kose leti

·         Pruža termalnu zaštitu

·         Čini kosu svilenkastom i mekom

·         Olakšava ispravljanje kose

·         Omogućava lakše rasčešljavanje kose

·         Čini frizuru dugotrajnijom

·         Sprečava pucanje krajeva

·         Povećava volumen

 

Ako se hladite pored bazena, treba vam i zaštita od hlora

 

U bazen se tokom dana bućne na stotine, ponekad i hiljade ljudi. Pošto je količina vode mala u poređenju sa prirodnim rezervoarima, neophodna je dezinfekcija. Za to je zadužen hlor.

Već smo pomenuli da neće svi otići na more. Ako ćete se kupati u reci ili jezeru, treba da vodite računa samo o zaštiti kose od sunca. Ali bazen je druga priča. Nutri Color Filteri za osvežavanje boje kose u kućnim uslovima

 Mada u dozvoljenoj koncentraciji nije opasan po zdravlje, ipak se radi o veoma korozivnom elementu. To znate već i po crvenim očima i posle kraćeg kupanja bez naočara.

Kosa je takođe osetljiva na hlor, čak u maloj koncentraciji. Isušuje je, odnosno čini poroznom i krhkom. 

Zbog kupanja u bazenu kosa neće početi da vam opada. Postoji takav mit, ali razbijen je više puta, kao u istraživanju Journal of Dermatology iz 2000.

Hlor, međutim, može da vas iznenadi neprijatnom promenom boje kose u zelenkastu.

To, međutim, važi samo za svetle tonove farbane kose. 

To se dešava jer isušena, porozna vlas veoma snažno upija. A bazenska voda, osim hlora sadrži i razne okside metala, poput bakra.

Upravo ti metali što u česticama plutaju u vodi umeju da ozelene nečiju kosu.

Ima rešenja za posetu bazenu bez naticanja nepropusne kape na glavu ili potonjeg trčanja na novo farbanje. 

Revlonovi Nutri Color filteri sprečavaju reakciju čestica iz vode da reaguju sa vašom kosom.

Upotrebite željeni filter kod kuće da zadržite negovan izgled i sjajnu, toniranu kosu izmedju farbanja i tokom leta.

Pa slobodno u vodu kad krene vrućina. Ako vas pred leto zanima još nešto o kosi, pitajte nas na saveti@vsdtrade.com.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam