Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Gel, vladar kose XX veka nije više medju nama

 

 

Gel za kosu. Ako ste milenijalac ili mlađi, verovatno nemate neku asocijaciju. Fotografija starijeg gospodina sa kratkom zalizanom sedom kosom koji gleda svoj odraz u ogledalu

Već duže od dve decenije gel su uglavnom zamenile moderniji, fleksibilniji preparati za stilizovanje.

Ali deceniju starijima na pamet će da padnu Madona (Madonna), Sindi Loper (Cindy Lauper), Boj Džordž (Boy George), Kajagoogoo, Princ (Prince) i plejada drugih kosa cementirane u danas neshvatljive frizure.

 

Neko ko pamti 1970-te verovatno uz gel povezuje pankere i njihove kose obrijane sa strane, a po sredini podignute u šiljke. Naravno ofarbane. Pre toga, gel je služio za zalizivanje i postizanje sjaja. Tako unatrag sve do deceniju, deceniju i po pred II svetski rat. Je li tada počelo? Modernim gelom – da. Ali zalizivanje, nipošto. Počelo je ranije, mnogo ranije.

Znamo da su gel za kosu – kao i mnoga druga stredstva za kozmetiku i stilizovanje - izumeli stari Egipćani. Britanska biohemičarka i arheolog Natali Mekriš (Natalie McCreesh) potvrdila je prisustvo gela baziranog na životinjskoj masti na svih 18 mumija koje je ispitala. Većina je stara oko 25 vekova, dakle radi se o savremenicima antičke Grčke i (baš) Starog Rima. Najstarija od tih mumija, međutim, starija je za čitav milenijum.

 

Devojka krupnih plavih očiju sa kratkom špicastom roze frizuromDo izuma modernog gela, ljudi su za kontrolu i sjaj kose koristili vazelin, kukuruzno ulje i ulje makasara. Kako su je od toga svega prali – možemo samo da zamišljamo. Ako baš moramo.  

 

Gel polazi u osvajanje razvijenog sveta.

Onda je 1929. fabrika sredstava za čišćenje domaćinstva,  Kemiko Vorks (Chemico Works), iz Birmingema, na domaće tržište izbacila Brylcreem (Brilkrim). Rodio se moderan gel za kosu koji je odmah krenuo u pokoravanje sveta.

Jednostavna upotreba i maksimalan učinak raspomamio je kupce. Samo je trebalo naneti malo gela na šake, utrljati ga u kosu i ona je odmah postajala poslušna i sjajna. Posle Evrope, brzo je pala i Severna Amerika, i Brilkrim je munjevito postao neprikosnoveni broj jedan na tržištu preparata za stilizovanje, kako ženskom, tako i muškom. Mladji muškarac kod frizera, osušene kose i ruka koja nanosi sprej za kosu

Kemiko je brzo potom razvio linije gela za svaki pol ponaosob. Reagovali su i drugi, pa su fabrike gela nicale poput pečuraka.

Zalizivanje su načeli hipici, a dokusurili pankeri

 

Gel za kosu bio je prevashodno namenjen muškarcima, da ušvrste i „uglancaju“ kosu. To je suštinski tako trajalo decenijama, do pada popularnosti u eri hipija i odbacivanja tradicije drugom polovinom 1960-ih.

Gel su za konačni nestanak tradicionalne frizure, posebno muške, u modu vratili već pomenuti pankeri. Novi, mnogo veći novi bum, uz ubacivanje varijanti sa bojama, šljokicama i ko zna čega sve još, zapalile su takođe pomenute pop-ikone 1980-ih.

Kadar iz berberskog salona gde frizer namešta stilizovanu frizuru crnokosom mladićuPre 90 godina, gel za kosu sastojao se od vode, mineralnih ulja i fiksatora, najčešće pčelinjeg voska. Tako je uglavnom i ostalo, uz aromatizovanje za muške i ženske proizvode od 1930-ih sve do Madone. Tada su proizvođači počeli da prave gel u varijantama raznog viskoziteta i čvrstine, tako da su mogli da ga ponude i u tubi i spreju, a ne samo u limenoj ili plastičnoj posudi sa poklopcem. Raznovrsnošću su ciljali ne samo na pol, nego i tip frizure, čak i etničku grupu.

 

Kako je gel prestao da bude gel

U međuvremenu, gel je dobio i zaštitna i terapeutska svojstva implementiranjem adekvatnih supstanci. Današnji gel sadrži kalcijum-hidroksid, magnezijum sulfat, stearinsku kiselinu i BHT (dibutilhidroksituolen).

Osnova svakog gela za kosu su katjonski polimeri –  čiji pozitivni jonski naboj smesu čini rastegljivom i lakšom za nanošenje. Neki gelovi, poput Revlonovog, igraju i ulogu regeneratora, jer omekšavaju kosu i sprečavaju pucanje vlasiKadar gde frizer namešta stilizovanu frizuru ridjokosom mladiću

Međutim, gel već dugo nije toliko popularan, u muškoj ni u ženskoj populaciji. Postoji u ponudi i mnogi ga koriste, ali za današnji izgled previše je vidljiv, posebno u ženskoj modi. Uz to, klasičan gel je sušio kosu i kožu skalpa i kod osetljivih je mogao da izazove perutanje. Kod muškaraca, American Crew nudi izazovne proizvode u raznolikim varijantama, dok je iz ponude za žene skoro ispario.

Znači li to da se vratilo potpuno prepuštanje kose prirodi iz „Kose?“ (film „Hair”) Naravno da ne. Današnji proizvodi su neuporedivo fleksibilniji, estetski upakovani i, konačno, u modi. Naprimer, Revlon Professional nudi Tamer Sleek Balm pre svega za mlade i buntovniju kosu, dok je Brightastic serum koji neguje i učvršćuje kosu u željenom stilu. Super-luksuzni Olaplex je u seriji 6 izbacio Bond Smoother koji jača, hidrira i ubrzava sušenje kose. Ukratko, uz lako stilizovanje je i oporavlja.

Ta tri proizvoda sa budžetske, srednje i luksuzne strane spektra, poput drugih iz savremene ponude, preuzimaju deo stilizovanja iz nekadašnjeg domena gela za kosu. Hoće li se gel vratiti. Teško je zamislivo, a u izvornom obliku sigurno neće. Moguće je da će neki budući retro nalet podstaći proizvodnju mase za stilizovanje u tradicionalnom pakovanju, ali unutra će, kako god bude delovalo, biti drugačiji sadržaj.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam