Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Dečija kosa

 

 

PET VELIKIH I PET MALIH SAVETA ZA NEGU KOSE DECE

Pranje i održavanje kose deteta starog do tri ili četiri godine ume da bude redovan košmar. Klinci često mrze kupanje, a penu po licu i u očima posebno. Pletenje kikica, stavljanje gumica, skupljanje kose, sve to može da izazove burnu reakciju, a da dete zapravo ništa nije krivo. Strpljenje, igre, priče, smišljanje rituala i slično može da pomogne i pretvori rat u nešto zabavno. Ali, uz borbu ili zabavu, postoje stvari koje moraju da se urade. Ako naučite šta treba i šta ne treba, a zatim podstaknete dete da stvar preuzme u svoje ruke, život će vam biti lakši. Dete sa šamponiranom kosom pravi veselu grimasu.

1. RAZMRSITE KOSU PRE PRANJA 

Ako vaše dete ima dužu kosu, rasčešljajte je pre kupanja. Bez toga, kosa će se pranjem još više upetljati. Koristite krupan češalj. Ako će to ipak biti četka, neka bude neka sa razmaknutim plastičnim iglicama. Takva manje čupa i zdravija je za kosu. Krenite od krajeva prema glavi i pokušajte da razmrsite sve čvorove, dok češalj ili četka ne budu svuda mogli glatko da prođu. Ako nikako ne ide, naprskajte malo spreja za razmršivanje kose ili kondicionera.

2. PAŽLJIVO SA ŠAMPONOM

Deci do tri godine svakako perite kosu adekvatnim šamponom, naprimer Revlonovim Equave Kids Apple ili šamponom namenjenim za devojčice  Equave Kids Princess . Kasnije možete da razblažite svoj šampon, ali pobrinite se – uostalom i zbog sebe – da bude bez štetnih supstanci poput parabena i sulfata. Na kosu deteta istisnite manju količinu šampona, veličine lešnika. Bolje je da kosa već bude potpuno vlažna, jer tako brzo dobijate penu uz manje preparata. Kosu deteta nemojte preterano trljati i nemojte je podizati na vrh glave. Tako će da se umrsi i zahtevaće ponovno rasčešljavanje. Dete sa šamponiranom kosom koje viri iz kade, pogledom na gore

Penu jednostavno spuštajte od temena do krajeva blago masirajući vrhovima prstiju i dobro isperite. Kosu dece do tri godine, pod normalnim okolnostima, treba prati otprilike svaki drugi dan. Naravno, ako se dete zaprlja do temena, treba da se okupa od glave do pete. Ukoliko, pak, primetite pojave poput snažnog zamašćivanja, peruti ili iritacije skalpa, prvo pokušajte promenu režima, a ako ne bude delovalo, razgovarajte sa svojim lekarom.

3. UMERENO KONDICIONIRANJE

Ako je neophodno, nanesite malo kondicionera u spreju koji se ne ispira, na primer isto Revlonovog za decu, na sredinu i krajeve. Taj preparat je razvijen upravo da olakša razmrsivanje dečje kose. Deci kovrdžave kose to će pre biti potrebno nego onoj sa ravnom. Naravno, sve ovo se odnosi na dužu kosu, gde takođe devojčicama možete naneti Equave Kids Princess kondicioner. Nema potrebe nanositi mnogo – i sasvim malo biće dovoljno da dečja kosa ostane klizavo-svilenkasta.  Ako koristite preparat za odrasle, neka bude bez štetnih sastojaka i obavezno ga razblažite. U slučaju da ne znate za trik Equave set za mamu i ćerku koji može olakšati situaciju nakon pranja kose.

4. ISUŠIVANJE PEŠKIROM

Sušenje peškirom pravi je trenutak za neki razgovor, možda bajku koju dete voli da čuje. Dok pričate, nežno stiskajte krajeve peškirom. Nemojte trljati kosu, jer se od toga omotač vlasi lomi i kosa se upetljava. Ponovo preporučujemo češalj pre nego četku, sada posebno jer se vlažna kosa lakše ošteti od suve. 

5. AKO MOŽE – PRIRODNO SUŠENJE 

Idealno je da se dečja kosa osuši sama. Ako, pak, zbog nečega morate da je sušite fenom, uključite najslabije grejanja i držite fen barem 15-ak centimetara od kose. Deca ne vole preteranu toplotu na skalpu i licu jer su na to osetljivija od odraslih. A već znamo i da svako grejanje oštećuje kosu. Dete tamne kovrdžave kose, zadovoljnog lica gleda u daljinu

I PET VELIKIH SITNICA ZA LEPŠI I LAKŠI ŽIVOT

1. ŽVAKA U KOSI 

Pramen ulepljen žvakaćom gumom ne mora da se seče. Natopite pramen i žvaku biljnim uljem, sačekajte par minuta i odstranite četkicom za zube. 

2. LEPAK U KOSI 

Pramenove sa lepkom izdašno namažite uljem za bebe, ostavite ih dvadesetak minuta i raščešljajte sitnim češljem.

3. PLETENICA – BOLI GLAVA

Čvrsto uplitanje kose u pletenice, kiku ili punđu može da izazove nelagodu, pa i glavobolju. Pored toga, podstiče opadanje kose, posebno sa prvih linija na čelu. Frizura, posebno dečja, ne sme da bude preterano stroga.

 4. BEZ GOLIH GUMICA  Dvoje male dece vire iz kade držeći se prstima za ivicu.

Ne koristite obične gumice za dečje kike, nego samo one za kosu, umotane u tekstil. Gumice se uvijaju, hvataju vlasi i čupaju.

5. NEKA DETE RADI SAMO

Mada mali, ovo je zapravo možda najvažniji savet. Pokušajte svoje dete što ranije da naučite da samo obavlja ovaj i ostale korake. Ako uspete, dete će ponosno samo tražiti da uradi ono protiv čega bi inače možda bilo spremno da ratuje sa vama.

Za bilo kakvo pitanje o kozmetici i održavanju dečje kose, na raspolaganju smo na saveti@vsdtrade.com. Pa slobodno pitajte!

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam