Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Lak za kosu

 

 

 

KAKO JE LAK ZA KOSU PREKO NOĆI POKORIO SVET

Čemu služi lak za kosu? Naravno, da frizuru zadrži u željenom obliku. Namesti se kosa, naprska lak i to onda stoji. U međuvremenu, razvijeno je mnogo tipova laka, kako za stilizovanje, tako za zaštitu. U današnjem obliku, lak za kosu nije mogao da nastane pre ulaska aerosolnog, raspršujućeg kontejnera, neka bude “na dugme,” tek tokom Drugog svetskog rata. Tada je takva posuda razvijena za zaštitu vojnika od komaraca i drugih insekata.

Komercijalne mogućnosti raspršivača odmah su uočili mnogi, uključujuči i proizvođače kozmetike. Već 1950. firma Helen Kertis (Helene Curtis) je izbacila proizvod “sprej za kosu Sprejnet” (Spraynet). Suštinski, radi se o lepljivoj smesi pomešanoj sa pogonskim gasom u boci pod pritiskom. Crno-bela fotografija šake jedne osobe kako dodaje dozu laka za kosu šaci druge osobe.  Otvaranjem ventila, gas izleće i sa sobom nosi čestice laka. U dodiru sa kosom, lak stvara lepljiv, a po sušenju učvršćujuć sloj na vlasi, a gas isparava. 

Brend Sprejnet je zaboravljen iako Helen Kertis i danas postoji, ali „sprej za kosu“ je ostao i praktično trenutno postao generičko ime u oštroj borbi na tržištu kozmetike za kosu.

 

CEMENTIRANJE KOSE, PA BEZ PIPANJA!  

Jesu li stilski trendovi 50-ih i 60-ih, sa mnogo uvijanja i podizanja diktirali prodaju spreja za kosu ili obratno, nije ni bitno. U svakom slučaju, 1964. lak za kosu postaje vodeća prodajna stavka na američkom tržištu sredstava za negu i oblikovanje kose. Kako se tada radilo, može se videti u starim filmovima – i nije parodija u pitanju. Žene bi sredile kosu, svejedno je li kod kuće ili u salonu, i bogato je „cementirale“ najsnažnijim lakom. Potom, uglavnom je bilo “ne pipaj” do sledećeg friziranja.

Film “Hairspray” iz 2007. solidna je ilustracija uticaja laka za kosu 60-ih. Ozbiljna priča, o segregaciji i ponižavanju manje od savršenih, smeštena je u kontekst takmičenja za Mis Hairspray. Nećemo da pravimo spojlere i dalje otkrivamo – ovih dana uglavnom imamo višak vremena, pa pogledajte.

To se promenilo pred kraj 1960-ih. Pojavili su se hipici, feministkinje i drugi koji su odbijali da se “upakuju” na stari način. Osim druge moda, tokom naredne decenije svet je shvatio da hlorofluorokarbon (CFC), gas koji se koristio za stvaranje pritiska u raspršivačima, Fotografija ženskog modela lica uokvirenog dugom talasastom kosom.   rashladnim uređajima i mnogo gde drugde, razara ozon. Sprej, odnosno lak za kosu prilično brzo je ispao iz mode. 

Inače, ozon je modifikacija kiseonika koja se zadržava u najvišem sloju atmosfere. Ključan je za život jer zadržava razarajuće ultraljubičastro zračenje sunca. Bez ozonskog omotača, sunce postaje opasno, čak smrtonosno, ne samo po ljude, nego po sav živi svet.

 

NAUKA POTISKUJE LAK ZA KOSU, ALI NAKRATKO

Pod pritiskom nauke, proizvođači raspršujućih preparata izbacuju CFC i razvijaju alternativne propelante, tako da se i prvi takav lak za kosu, Alberto VO5, pojavljuje pod kraj 70-ih – u pravi trenutak da zadovolji nanovo rastuću tražnju. Ovaj put generator široke tražnje prvi put bili su i muškarci – pankeri. I žene su mu se vratile – dovoljno je pogledati postere i filmove iz perioda, sa svim onim visoko podignutim uvojcima i jasno je kako su ga trošile. Foto mladog muškarca sa naočarama za sunce u kožnom prsluku sa nitnama i sa kosom u visokim špicevima na vrhu glave, desni profil od ramena

Ovih dana, uglavnom se koristi lak slabije ili srednje čvrstine. Snažan lak ostaje sredstvo za obezbeđivanje frizure na događajima poput svadbi i po pravilu spira se odmah posle. Osim laka, postoje i sprejevi za zaštitu kose od istog onog ultraljubičastog zračenja, sprej samo za sjaj, sprej sa lakom i šljokicama, lak sa bojom, lak koji ne lepi, i tako dalje.  

 

ŠTA DA UZMETE ZA SVAKI DAN, A ŠTA ZA SVADBU?

  Lak sa blagim nivoom učvršćivanja koristite ukoliko želite prirodan izgled i lepršavu kosu. Ovi lakovi za kosu su fleksibilni i neće učvrstiti vašu kosu. Moći ćete da je češljate ili vežete rep. Idealni su za žene kojima je kosa već sama po sebi oblikovana, a ovaj lak će služiti kao dodatna pomoć.   

Lak za kosu sa snažnijim nivoom učvršćivanja koristite onda kada želite da vam kosa ostane na mestu i po olujnom vremenu. Ako ste utrošili dosta vremena i novca na određenu frizuru i želite da ostane nepromenjena satima, posegnite za lakom sa ultra-jakim nivoom učvršćivanja. Imajte na umu da postoje i  proizvodi pogodni za kratke frizure ili za oblikovanje pojedinačnih pramenova.

Lak za kosu koji sadrži UV filter štitiće vašu kosu od sunca i vlage, a ipak zadržava formu i oblik frizure. Najbolja stvar kod ovog laka jeste što će kosa biti zaštićena od spoljnih uticaja, što je vrlo važno kada ste izloženi suncu.

Foto nasmešenog muškarca u kariranoj košulji Mohawk frizurom, glave izbrijane sa strane   Još jedna zanimljiva stvar koja je idealna kada su svečanosti u pitanju jeste lak za kosu sa šljokicama. Izaberite srebrne ili zlatne šljokice i budite glamorozne tokom cele večeri. Uvek su u trendu frizure koje ostavljaju bez daha. Za one hrabre, tu su šarene šljokice. Ludilo u boji! 

Lak za kosu koji ne lepi biće idealno rešenje za žene koje žele da menjaju frizuru bar dva puta dnevno. Idealan je za ravnu kosu koja se često pegla. Daće joj sjaj, težinu ali ne i slepljene pramenove.

Za svakodnevnu upotrebu i kosu koja nije slepljena u nepromenjivu formu, preporučujemo Alterna Working_Hairspray. U mesecima zbog smoga, a letnjim zbog prašine, za zaštitu od zagađenja predlažemo veganski Canvas Any Way Texture Spray. Od Revlon Professional preporučujemo Orofluido Medium HairSpray ili ProYou The Setter.

Ako, pak, planirate svadbu ili neku drugu svečanost tokom koje frizura treba da ostane baš takva kakva jeste, uzmite Style Masters Hairspray Photo Finisher.

Muškarcima za stil kakav žele, bilo da su pankeri ili bankari, preporučujemo linije American Crew, Medium Hold Spray Gel i Grooming Spray.

Sva pitanja o laku za kosu možete nam postaviti na saveti@vsdtrade.com.

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam