Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Kako da se isfenirate kod kuće kao profesionalac?

 

Teško je ostati ravnodušan na meke, raskošne lokne sa kojima izlazite iz salona, zar ne? Osećate se samopouzdanije, a svaki minut proveden na frizerskoj stolici se potpuno isplatio. Ali, da li znate kako da isfenirate kosu kod kuće da biste postigli savršene pramenove, prirodne talase, meke lokne, svilenkaste ravne pramenove ili nestašne kovrdže? 

Bez obzira da li je vaša kosa kovrdžava i sklona kovrdžanju, ravna i treba joj malo volumena, ili samo preduga da biste je sušili kod kuće, dajemo vam trikove koji će vam pomoći da fenirate kosu kod kuće kao profesionalni frizer.

Pitate se kako da isfenirate kosu kao profesionalac? Ovladavanje veštinom feniranja kod kuće je od suštinskog značaja da biste izgledali i osećali se najbolje, da biste iz kuće izašli na vreme i da biste održali kosu zdravom i lepom. No, nije dovoljno samo da zgrabite fen za kosu i sušite, jer tako nećete dobiti frizuru kakvu želite. Važno je odabrati najbolje alate i tehnike za vaš specifičan tip kose (ravna, talasasta ili kovrdžava) i dužinu (kratka ili duga). Dakle, da biste postigli rezultate iste (ili, bar, slične) onima koje dobijate u salonu, potrebni su vam:

  • Fen za kosu – izaberite neki od 1.800 vati i sa više podešavanja grejanja.
  • Četka za kosu: srednja/velika okrugla četka.
  • Proizvodi za stilizovanje kose: sprej za kosu ili krema za zaglađivanje
  • Završni proizvodi: Serum za kosu, krema, ulje ili sprej.

Sada kada imate potrebne alate, vreme je da savladate - korak po korak – umetnost feniranja kose. 

Pre sušenja fenom, kosu operite šamponom koji obično koristite. Naravno, uvek preporučujemo da to bude kvalitetan šampon koji odgovara vašem tipu kose. Nakon pranja, na kosu nanesite kondicioner kako bi kosa zadržala neophodnu vlažnost.

Mokra kosa je sklonija oštećenju, pa je najbolje da je ostavite da se prirodno osuši na najmanje 70% pre nego što upotrebite fen. Podelite kosu na manje delove i fenirajte jedan po jedan deo. Držite fen najmanje 15 cm od kose i stalno ga pomerajte napred-nazad dok se taj deo potpuno ne osuši. Uverite se da ste potpuno osušili svaki deo pre nego što pređete na sledeći. Kada je kosa potpuno suva, nanesite završni proizvod kao što je ulje, krema, serum ili sprej na kosu. Ne preterujte, inače će vam upropastiti trud.

Kako sušiti različite tipove kose?

Kada je ravna kosa u pitanju (kao i bilo koji drugi tip kose), neophodno je zaštiti je od toplotnog oštećenja, pa prvo nanesite sredstvo za zaštitu od toplote. Ostavite kosu da se osuši na 70 do 80%, a zatim je podelite na manje delove. Uzmite okruglu četku i urolajte kosu, počevši od vrha do korena. Koristite fen za kosu sa motorom od 1.800 vati i sa više podešavanja toplote da biste osušili ravnu kosu. Ponovite postupak da osušite svaki deo i prođite prstima duž pramenova da biste spojili delove. Završite proces nanošenjem spreja ili seruma za kosu.

Ukoliko imate kovrdžavu kosu, pripremite je tako što ćete je nahraniti kvalitetnim proizvodima za negu (šampon, kondicioner i maska namenjeni kovrdžavoj kosi), a zatim je osušite peškirom da upije višak vode. Odvojite jedan deo kose i počnite da ga sušite koristeći difuzor. Najbolje je da to bude difuzor od 1200 vati kako biste definisali lokne bez oštećenja.

Ponavljajte postupak dok se kosa potpuno ne osuši. Kada vam je kosa 90% suva, pređite sa difuzora na običan fen da biste osušili koren. Završite proces upotrebom seruma za kosu. Nanesite ga nežno tako da ne ošteti lokne.

Kod feniranja kratke kose, proces je manje-više isti kada su u pitanju proizvodi za negu, poput šampona i kondicionera. Obratite pažnju na svoj tip kose i odlučite se za proizvode specifično namenjene tom tipu kose. Podrazumeva se da koristite sprej za zaštitu od toplote. 

Očešljajte kosu da biste rasporedili sredstvo za zaštitu od toplote po kosi. Podesite fen za kosu na nisko ili srednje i držite ga najmanje 15 cm od kose da biste sprečili upalu vlasišta i oštećenje kose. Osušite manji deo kose i ponovite postupak za svaki deo. Završite proces nanošenjem prirodnog laka ili seruma za kosu. 

Šta treba/ne treba da radite prilikom feniranja kose

Često pravimo neke uobičajene greške dok sušimo kosu. Evo šta da radite i šta da izbegavate kada sušite/fenirate kosu kod kuće.

Počnite da fenirate kosu kada je najmanje 70% suva. Nemojte zagrevati mokru kosu jer je mokra kosa sklonija pucanju.

 Raščešljajte kosu i podelite je na delove za savršeno feniranje. Ne stilizujte umršenu kosu.

 Kosu češljajte vertikalno, a fen za kosu nemojte držati ravno kako biste dobili želejnu frizuru i što prirodniji izgled.

Za raščešljavanje kose koristite drvenu četku sa širokim zupcima. Recite „ne“ metalnim četkama jer se brzo zagrevaju i mogu da oštete kosu.

Neprestano pomerajte fen tokom stilizovanja. Ne držite fen za kosu duže na mestu da biste sprečili sagorevanje kose.

Pre upotrebe fena za kosu koristite sredstvo za zaštitu od toplote.

Uvek završite feniranje korišćenjem proizvodima za negu kose kao što su serum ili lak za kosu i sušenje na hladnom vazduhu. Počnite sa niskog podešavanja toplote od korena i postepeno povećavajte temperaturu kako dođete do vrhova.

Izbegavajte stilizovanje kose na visokim temperaturama jer to može dovesti do dehidratacije.

Nakon feniranja, prođite prstima kroz kosu da biste spojili delove.

Da biste dobili meke kovrdže, umotajte kosu okruglom četkom pre upotrebe fena.

Da bi vaša kosa bila ravna, uzmite okruglu četku i povucite kosu od korena do vrhova dok sušite fenom.

Nagnite fen dok ga koristite jer će vlasi učiniti mekim i sjajnim. Za frizuru nalik onoj iz salona, pomerajte fen po celoj dužini kose zajedno sa četkom.

 

Čini se da je feniranje kose prilično lako, ali ako ne poznajete svoj tip kose i ako to ne uradite kako treba, možete trajno oštetiti kosu. Štaviše, ako sledite istu proceduru za različite tipove kose, nećete dobiti rezultate kao u salonu. Zato pratite savete i tehnike preporučene od strane naših stručnjaka i vaša frizura će uvek biti savršena.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica  u vezi nege i stilizovanja kose pišite nam na saveti@vsdtrade.com.

Profesionalne preparate za farbanje, negu i stilizovanje kose možete pronaći na našem sajtu www.vsdtrade.com

Ukucajte ključnu reč i pretrazite vesti

go top
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • template

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam